Бял ли си или черен?

29.03.2018, 12:00

Първото преброяване в САЩ се интересувало само от четири основни неща

   
 
Бял ли си или черен?

От 1790г. насам, на всеки десет години, правителството на САЩ се опитва да събере информация за всеки гражданин на страната. Десетгодишното преброяване е наложено от Конституцията и това се случва 23 пъти в американската история.

През тези десетилетия информацията, която правителството е поискала, се е променила драстично. Оригиналното преброяване през 1790 г. поставя само четири въпроса:

Броят на свободните бели мъже на възраст: под 16 години и от 16 години и нагоре

Брой свободни бели жени

Брой други свободни лица

Брой роби

Настоящата администрация предлага спорна промяна в преброяването на населението през 2020 г .: искане за статут на гражданство. Въпреки че преброяването отдавна е свързано с националния произход и статута на произхода на хората, живеещи в Америка, настоящото предложение би направило преброяването през 2020 г.такова, че за първи път в американската история правителството ще постави въпроса "Гражданин на Америка ли си?" всеки човек в страната.

2044490

Въпреки че основната цел на преброяването е да се преброи населението на Съединените щати, интересът му към произхода винаги е бил свързан със съвременната федерална имиграционна политика, американското отношение към расата и възхода и падането на нативистичните настроения в страната. Годината на първото преброяване през 1790 г. също е първата година, в която САЩ ограничават кой може да стане гражданин, ограничавайки статута до свободни бели хора, които са живели в страната две години и биха могли да докажат своя "добър морален характер" , Свободните черни хора, местните американци и слугите биват изключени.

Тридесет години по-късно в преброяването през 1820 г. формулярът за първи път пита за статута на гражданство: Главите на домакинствата биват помолени да посочат "броя на чужденците, които не са с американско гражданство". Проучването от 1830 г. опровергава въпроса, за да уточни, че се има предвид - Бели лица, които са чужденци.

По този въпрос федералното правителство вече е приело първия закон, който изисква депортирането на всеки гражданин, който е представлявал опасност за страната, но няма ограничения за имиграцията: всеки може да дойде. Лицата, които не са граждани, също са включени в преброяването на политическото представителство.

2044491

Едва през 1850 г. американците започва да се притесняват откъде идват имигрантите. През 1850 г. преброяването поиска за първи път да се посочи мястото на раждане на дадено лице; до 1870 г. преброяването също искало да знае къде са родени родителите на лицата. Американските граници все още били отворени, но нарастващата вълна на национализма настояваше да се промени това. След като държавите започват да приемат имиграционни закони, Върховният съд открива през 1875 г., че регулирането на имиграцията е федерална отговорност. През 80-те години на 20-ти век Конгресът приема китайския закон за изключване, заедно със законите, ограничаващи имиграцията за договорно наемане.

До 1890 г. делът на американското население, родено в друга страна, е бил на 14,8% от населението, според изследователския център на Pew - и преброяването отново започва да се интересува от статута на натурализация. Дотогава човек трябва да е живял в Съединените щати пет години, за да стане гражданин. Законът за натурализация от 1790 г. бива разширен след Гражданската война, за да позволи на чернокожите да станат граждани, но китайският закон за изключване изрично забранява на китайските имигранти да натурализират. През 1884 г. Върховният съд също установява, че човек, роден в племето на индианците, не е американски гражданин.

До 1920 г. преброяването искало да се знае не само къде се е родил човек, но и къде родителите са родени и на какъв език са говорили. Между 1890 и 1920 г. около една четвърт от родените в чужбина преброени съобщават, че не са натурализирани граждани. През тази година САЩ приема и имиграционни квоти на базата на националност, които до известна степен биват въведени до 60-те години на миналия век.

2044492

През втората половина на 20-ти век правителството сваля националната квотна система и промени законите, забраняващи на хората да кандидатстват за гражданство въз основа на тяхната раса. През тези десетилетия преброяването в детайли подчертаваше въпросите за гражданството.

От началото на 1970 г. Бюрото за преброяване на населението в САЩ започва да изготвя две форми на преброяване, "кратък формъляр" и "дълъг формуляр". Краткият формуляр, получен от повечето американци, не пита за гражданството. Много по-малка извадка от домакинствата получава по-подробната "дълга форма". Тази форма включва въпрос за това къде се е родил човек и дали са е получил статут на натурализиран гражданин. Но само малка част от населението трябва да отговори.

Само през 1990 г. преброяването започва да формулира въпроса в по-дългата форма като "Лицето гражданин ли е на Съединените щати?" През 2010 г. този въпрос бива напълно отстранен от преброяването, макар че той остава част от изследването на Американската общност в по-подробен, но ограничен национален въпросник. Тази версия на въпроса може да бъде добавена към преброяването през 2020 г.

Докато федералните служители, поискали промяната, твърдят, че няма да се отрази на точността на преброяването, опонентите се опасяват, че ако попита всеки човек в Америка, този въпрос ще разубеди хората (по-специално некомпетентните) да не реагират изобщо. Преброяването вече страда от недостатъчно отчитане сред населението с ниски доходи и имигрантите. Ако основната цел на това упражнение е да се броят хората в Америка, възможно е това, че всеки човек се моли за гражданството си, да изкриви резултатите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ