Има ли животни със синдром на Даун?

10.10.2021, 10:00

Възможно ли е това?

   
 
Има ли животни със синдром на Даун?

В Интернет често можем да се натъкнем на снимки на животни със синдром на Даун. Всъщност лицевите им черти нямат нищо общо с тази диагноза. Но тогава за какво става въпрос?

Животните имат различен хромозомен набор. Синдромът на Даун е генетично заболяване, при което всяка човешка клетка съдържа 47 хромозоми вместо нормалните 46. При животните обаче хромозомният състав е различен от този на хората. Следователно те могат да имат вродени аномалии и мутации, но не и синдром на Даун. Например, тигърът Кини е роден с необичайна муцуна в резултат на генетично наследство. А котето Ото има заболяване, причинено или от генетична мутация, или от хормонален дисбаланс.

2322665

И все пак има изключения. Маймуните са единствените, които могат да страдат от синдрома на Даун. Обикновено те имат 48 хромозоми, но експертите са идентифицирали в някои копия в 22-ра двойка, много подобно на копието в 21-та двойка хромозоми, което се среща при хора с този синдром. Учените по света са срещнали само две шимпанзета в това състояние. Те страдат от дефекти в растежа, сърдечни проблеми и други симптоми, подобни на синдрома на Даун.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ