Най-странните експерименти с ембриони!

18.01.2017, 09:00

Кръстоска на патици с костенурки, петли с мишки и още много ужаси

   
 
Най-странните експерименти с ембриони!

Ембрионите сами по себе си са нещо необичайно. На определен етап на развитие те се покриват с израстъци, които в последствие се развиват в плавници, криле, опашки и прочие. Що се отнася до научните лаборатории – там може да се отгледа какво ли не. Ето какво се опитват да направят учените.

Хибрид от панда и заек в утроба на котка

1840462

През 2002 година учени взимат яйцеклетка от заек, премахват ядрото и поставят ДНК от гигантска панда. Клетките запознали да се делят нормално, но опита да се имплантират в утробата на заек се оказват неуспешни. Тогава учените взимат котки. От 21 котки само две успяват да възприемат химерите, но умират от възпаления.

Ембриони от овце в зайци

1840463

Експеримента се прави през 1962 година. Учените решават, че ако успеят да превозят биоматериал от овца в заек, то така ще успеят да карат важен генетически материал към далечните лаборатории. Макар действително да се раждат няколко овце, за зайците всичко приключвало трагично.

Петел-мишка

1840461

Мишките имат зъби, а кокошките – нямат. За зъбите на мишките отговарят две групи клетки. Група 1 задава сигнала "Зъби", Група 2 – изпълнява. Кокошката в процеса на еволюция губи гените, които отговарят за растежа на зъбите, но е запазила групите клетки, които са необходими. През 2002 година вкарват клетки от мишки от Група 2, в ембрион на кокошка. Резултатът – пилета със зъби.

Риба-растение

1840460

През 2011 година учените се опитват да накарат риба да фотосинтезира – като растенията. На бременна женска са инжектирана бактерията  Synechococcus elongatus – подобно на хлоропластите, клетките ѝ получават енергия чрез фотосинтеза. Всичко върви по план, докато рибката е прозрачна, но след 12 дни започнало сформиране на кожен пигмент, който блокирал слънчевите лъчи и цялото хранене, заради което са измъчвали рибката.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ