Как "Призрачната армия" измами Хитлер

07.09.2016, 12:00

Една от най-уникалните армейски части в историята

   
 
Как "Призрачната армия" измами Хитлер

От лятото на 1944 г. до края на Втората световна война, на бойните полета във Франция, Белгия и Германия се подвизава една военна част, чиято единствена задача е да заблуди Третия райх за реалната мощ на съюзническите сили. Запознайте се с 23-ти полк на специалните сили на САЩ, по известен като "Призрачната армия".

Състояща се от около 1100 души, повечето от които дизайнери, аудио техници, актьори и студенти в училища за изкуство, "Призрачната армия" се е подвизавала в опасна близост до реалните сражения. Целта им е била да изглеждат като истинска армия, а за изпълнението ѝ са използвали множество надуваеми макети на танкове, джипове, артилерия и всякаква друга военна техника.

Към визуалните илюзии са били добавяни и аудио записи със звукови ефекти, имитиращи движенията на големи бронирани машини, които са можели да се чуят на 14 киломента разстояние(!). За целта са били използвани 500-килограмови усилватели (на снимката долу).

1773151

Но задачата е била германците да бъдат заблуждавани както на, така и извън бойното поле. Когато са се разхождали из градовете, актьорите от "Призрачната армия" са се представяли за високопоставени офицери и са обсъщали помежду си фалшиви военни планове (на по няколко чаши вино) за да разпространят грешна информация.

Вижте малка част от документалния филм на PBS "The Ghost Army":

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ