Мишо цапа, мама чисти

12.05.2012, 10:01

   
 
Мишо цапа, мама чисти

"Това е Мишо. Той цапа. Мишо цапа навсякъде. Това е мама. Мама чисти, каквото Мишо нацапа..."

Спомняте ли си тази реклама? Дори не мога да се сетя на какво беше, но вероятно ще да е на нещо така чудодейно и почистващо, както илюзията, че България може да бъде изчистена за ден.

Доста се изприказва и изписа по този въпрос и ето сега, докато навън сигурно хиляди или милиони (вероятно довечера или утре ще стане ясно точно колко доброволци са се включили в кампанията) чистят, аз седя тук и хейтвам. Вчера слушах едно предаване, в което се казваше как реакциите срещу тази кампания били на хейтъри, на които изобщо не трябва да се обръща внимание.

Чудесно, да не обръщаме внимание. Да си сложим ръкавиците, да се въоръжим с найлонови торби, чували, метли, лопати, кирки и мотики и да изчистим България. За един ден. Няма нищо лошо в тази инициатива. Много е добра, обединяваща, градивна. Обаче така и не ми стана ясно дали ще можем да изчистим България в продължение на един ден или като я изчистим страната ще е чиста един ден.

Наречете ме песимист, но втората трактовка ми изглежда доста по-вероятна. Нямам нищо против да чистя. Аз чистя всеки ден, всяка седмица, правя пролетно, лятно, есенно, зимно почистване, и няколко други основни почиствания между тях, извършвам ремонтни и освежителни дейности поне веднъж в годината и т.н. И честно казано не виждам с какво тази събота е по-различна от останалите, в които чистя. Ако за някой това е голям празник, значи не ще го практикува доста често.

Аз чистя, ти чистиш, той чисти...

За съжаление не мога да продължа със спрежението на глагола. Не защото съм неграмотна. Просто е като гъбена чорба. Хората, които чистят не един ден, а постоянно, не са никак много. Защото знаете ли колко много българи в момента са се включили в кампанията, за да покажат колко са самоотвержни и колко от тях утре пак ще си хвърлят фасовете през прозореца на автомобила, опаковката от дъвките на земята и торбичката с боклук през терасата? Ще свият рамене и ще подминат с мисълта "И без друго навсякъде е толкова мръсно."

"Чистническото" лицемерие е добре развито сред нас във всички сфери на социалния, културния, политическия и прочее живот, а това не се изчиства за един ден.

Постоянство

От личен опит и от държавата съм се научила, че ако нещо може да бъде постигнато, то се постига с постоянство. Затова не съм против да чистим, против съм да чистим веднъж, а да цапаме постоянно. Дори да е възможно да изметем улиците на България за един ден, дали можем за един ден да изчистим морето, реките, планините, парковете, домовете и съзнанието си, както и още хиляди неща, защото всички те са България, ще можем ли да изчистим 111 000 кв. км. за един ден? И какъв е смисълът ако можем, при условие, че сме доказали, че пък не за един ден, а за няколко часа можем да направим още по-голямо мазало? Това не е някакво състезание, това е възпитание. А никой не се възпитава нито за един ден, нито дори за година.

Проблемът е, че има твърде много Мишовци, които цапат и само няколко мами, които чистят, каквото Мишо нацапа.

Децата се учат да си бършат дупето преди да се научат да четат. Затова ще замоля всички, които са прехвърлили тази възраст, но са изостанали, да се научат как да си бършат дупетата. Защото това, което те изхвърлят навсякъде, мирише на всички. И мирише лошо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 14.05.2012 | 11:49
3 тази инициатива беше сбъркана- Да изчистин България,но не за един ден!
от Не е посочен | 14.05.2012 | 10:25
2 ако всички мислят по този начин-ще си умрем в боклуците
от Не е посочен | 14.05.2012 | 09:55
1 постоянството му е майката
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ