Защо винаги времето се разваля през уикенда?

18.05.2021, 17:00

Не е честно!

   
 
Защо винаги времето се разваля през уикенда?

Пържиш се в офиса цяла седмица, не можеш да се разходиш навън на хубавото слънчево време и дойде ли уикенда и времето за разходки и отдих - БАМ, гръмотевична буря! Това явление сякаш е закон или много лоша шега на съдбата.

Но защо се случва това?

Според архивните данни на Хидромедицинския център на Русия ясните и бурни дни се разпределят приблизително еднакво през дните от седмицата. Но хората са склонни да си спомнят само негативните моменти. Поради лошото време плановете трябва да бъдат отменени и това се задържа в паметта ни за дълго време.

Учените от различни страни са изследвали статистиката през последните няколко десетилетия и са открили явлението облак Fantozzi. Това е името на персонаж в италианските комедии, който успя да го хване дъжда дори и в рая. Както се оказва, ясното време наистина се пада по-често в началото на седмицата, до петък температурата пада, падат валежи, а през втората половина на неделя всичко отново се оправя.

Това донякъде се дължи на инфраструктурата: уличният въздух се нагрява от предприятия, магазини, фабрики. Тъй като повечето от тях работят в делнични дни, в атмосферата се натрупват прах и малки отпадъци. Те постепенно се издигат нагоре, влагата се отлага върху тях и се образуват облаци. В резултат на това небето потъмнява и през уикендите започва да вали.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ