Защо панталоните на новозеландските фермери се самозапалвали от нищото?

27.09.2021, 13:00

Интересно!

   
 
Защо панталоните на новозеландските фермери се самозапалвали от нищото?

В началото на 20 век панталоните на новозеландските фермери пламвали от нищото. Случвало се е навсякъде: по време на сушене, на полето или докато яздели кон.

Но как така?

В началото на 20 -ти век ливадите в страната са изпълнени с ново токсично растение - обикновена якобеа. То е опасно и за хората, и за животните, тъй като съдържа много органични вещества, които засягат нервната система и черния дроб. В резултат на това животните започнали масово да умират и фермерите загубили печалби.

За да реши проблема, правителството закупило натриев хлорат, с който растенията били напръскани, вследствие, на което бързо умрели. Натриевият хлорат обаче има друго свойство, което не било взето предвид: в комбинация с други органични вещества, той е силно запалим.

Фермерите сами обработвали земята и затова работните им дрехи били изцяло наситени с химически изпарения. По-често панталоните, тъй като те сваляли ризите по време на работа. Поради опасни съединения с тъканта работническите панталони започнали да се запалват. По-често това се случвало случва, докато дрехите се сушали на слънце. Но при някои късметлии панталоните пламвали директно върху човека, докато яздел кон.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ