Какво научих днес: Любопитни факти, които не си чувал досега

04.04.2021, 10:00

И не ги знаехме!

   
 
Какво научих днес: Любопитни факти, които не си чувал досега

Постоянно научаваме нови неща за света, но сякаш никога не ни омръзва. Затова днес сме подготвили порция любопитни факти, които едва ли си чувал до този момент. Приятно четене!

В едно село в Индия червеногръдка свила гнездо и снесла яйцата си в електрическото таблото на селото. Хората решили да спрат уличното осветление за повече от месец, за са опазят птицата и да позволят на яйцата ѝ да се излюпят. След 45 дни птицата и излюпените пиленца отлетели безопасно.

2285688

Върху писоарите на летище Schiphol в Амстердам има изобразена муха. Психологията, която стои зад това е, че мъжете ще искат да избутат мухата от писоара и така се фокусират повече при уриниране, намалявайки усилията за почистване в обществените тоалетни.

2285683

Microsoft изпробва 4-дневна работна седмица в Япония като затваря офисите всеки петък. Производителността, измерена чрез продажби на служител, се е увеличила с почти 40% в сравнение със същия период на предходната година.

2285694

Хайверът може да оцелее и да се излюпи, бивайки пренесен от преминаваща патица, предоставяйки логично обяснение за това как привидно девствени, изолирани водни басейни могат да се снабдят с риба.

2285687

Бебетата сови спят по корем, защото главите им са твърде тежки. Правят това, докато пораснат достатъчно, така че да могат да спят изправени.

2285692

В Куба качването на стопаджии е задължително за държавни превозни средства, ако има място за пътници.

2285684

По време на създаването на "Моана", продуцентите на Disney посещават южната част на Тихия океан и се допитват до местни културни експерти,за да сигурни в точността на детайлите. Първоначално Мауи е плешив, но бива прерисуван с гъста коса, тъй като косата символизира сила в полинезийската култура.

2285686

Базата данни на казино била хакната през smart термометър за аквариум.

2285689

Сурикатите са най-убийствените животни на земята. 20% от всички сурикати умират от ръцете на друг сурикат.

2285685

Известната японска картина на голяма вълна всъщност представлява поредица от 36 картини на планината Фуджи от различни гледни точки.

2285693

Синята планета някога е била лилава. Преди 250 милиона години океаните загубили целия си кислород и едно от единствените оцелели неща били лилави водорасли, което придавали на моретата виолетов оттенък. Геолозите са открили останки от тази лилава бактерия в древна скала.

2285690

Двойките морски кончета се поздравяват с танц всяка сутрин , който понякога включва промяна на цвета. Това е начин за укрепване на връзката им и синхронизиране на репродуктивните цикли.

2285691

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ