Учени разкриха как са изглеждали древни египтяни преди да бъдат мумифицирани

29.09.2021, 13:00

Жестоко!

   
 
Учени разкриха как са изглеждали древни египтяни преди да бъдат мумифицирани

Бързото развитие на технологиите позволява на съвременните учени да ни покажат как са изглеждали нашите предци. Американски учени успяха да реконструират външния вид на древни хора и създадоха 3D модели на лицата на мумии от Древен Египет.

Но как става това?

Учени от Parabon NanoLabs използват генетични данни от мумии за създаване на 3D модели. По този начин те пресъздават чертите на лицето и други физически характеристики на даден човек. Тази технология се нарича ДНК фенотипиране и се използва широко в съдебната медицина. В същото време работата на специалистите от Parabon NanoLabs за първи път прилагат тхнлогията при толкова древни човешки гени.

2320393Пример за скица на заподозрян, базирана на фенотипиране на ДНК

Какво показват резултатите от работата на учените?

Мумиите, чиито външен вид е установен от експерти, са открити в град Абусир ел-Мелек, южно от Кайро. Погребани са между 1380 г. пр. Н. Е. И 425 г. сл. Хр. Генетици от Института по човешка история изолират ДНК на тези мумии още през 2017 г., а това е първата успешна реконструкция на генома на древните египтяни.

Фенотипирането на ДНК разкрива, че тримата изследвани мъже имат тъмни очи и коси и светлокафява кожа. Генетично те се оказват много по-близки до съвременното Средиземноморие и жителите на Близкия изток, отколкото до египтяните. Характеристиките на външния им вид, които включват цвят на очите и кожата, се определят с помощта на определени маркери в генома.

Ето как са изглеждали:

2320394

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ