Пълна излагация - кога хората се дънят най-много

16.05.2016, 19:00

Постоянно

   
 
Пълна излагация - кога хората се дънят най-много

Хората сме боязливи същества. Всеки, разбира се, си има различни страхове. Има такива, които ги е страх от всичко, други казват, че от нищо не ги е страх, но студени капки пот ги избиват всеки път, когато останат сами в стаята. Най-много обаче всеки социален индивид, разбирайте човек, го е страх да не се издъни, да не се изложи, да не го помислят другите за невеж, тъп и малоумен. И докато най-много се старае да не попадне в такава ситуация, направо пропада в нея.

Бързам да илюстрирам с примери.

Фотографката

Жена прави снимки на семейство с телефона на бащата. Слънчево е, тя нищо не вижда, екранът не свети, но тя си щрака. Толкова иска да угоди на хората и да се покаже, че прави хубави снимки, да покаже, че и тя знае как се снима с тоя телефон, не е от вчера, един вид. Накрая се оказва, че тя прехвърлила капака на калъфчето на телефона зад него и закрила камерата. Затова нищо не вижда. И снимки няма. Пълна излагация!

Момиче за милиони

Тя е красива, женствена, неустоима. Изглежда като актриса или модел. Върви по улицата на 15-сантиметровите си токчета и всички ѝ се възхищават. Мъжете се спират и се обръщат след нея. Жените я оглеждат и запаметяват всеки детайл, за да си купят същите чанта, яке, обувки, спирала, червило и т.н. Котките съскат, кучетата махат с опашки. Тя знае, че всички са в краката ѝ. Но само за миг да се уплаши, че нещо може да се обърка и да се изложи, тя мигновено се спъва, пада от високите си обувки и се просва на земята. Пълна излагация.

Неувереният

Той знае повече от всички останали в компанията, но просто е много притеснителен. Притеснява се дали ако заговори ще го разберат, да не му се присмеят, да не го нарекат всезнайко, да не спорят с него. Той има аргументи да ги обори, но пък се притеснява да го направи. Затова рядко говори. Като резултат от това повечето му приятели и познати го считат за малко смотан и не особено интересен. Пълна излагация.

Изостаналият

Всички в компанията обсъждат някакъв филм. Явно всички са го гледали или поне знаят за какво става дума, освен нашият човек. Той обаче така се напъва да не му проличи, че не е чувал даже името на филма, че казва някаква ужасна глупост като коментар и истината лъсва. Пълна излагация.

На семейна сбирка

Канят ви на гости у родителите на гаджето. Всичко е чудесно. Храната, домашната ракия, въобще нещата вървят прекрасно. Докато не си обърнете две-три чаши и вземете, че кажете истинското си мнение за любимия футболен отбор на бащата на гаджето си или без да искате споделите къде сте правили секс с приятелката си последния път. За вас тя може да е гаджето ви, но за тези хора насреща е "малката им дъщеря". Така че всичко, което кажете за нея в друга светлина, може и ще бъде използвано срещу вас. Пълна излагация.

Интервю за работа

Отивате на интервю за работа, но изобщо не знаете какво ще ви питат, освен обичайните тъпи въпроси, които, колкото и пъти да са ви задавали, все не знаете кой е верният отговор. Може би и такъв няма. След като сте прегледали обявата, сте напълно убеден, че сте точно за тази работа, но как да убедите и тези хора отсреща. Ръцете ви се потят, по челото ви избиват студени капчици, главата ви заболява от напрежение, гласът ви трепери. Страх ви е и се притеснявате, но сте готови да отговорите на всичко. В момента си прелиствате наум всички томове на българската история, подреждате планетите в Слънчевата система и си изреждате всичките столици на европейски държави. Те ви задават един елементарен въпрос. Как се казвате. Вие мълчите. Пълна излагация.

Разбрахте за какво говоря, нали. Най-логичният извод е, че притеснението, страхът от излагация и нервността ни правят слабоумни същества, които изобщо не могат да покажат истинското си лице. Лошото е, че веднъж хората да ни видят в тази светлина, така ни запомнят завинаги. А това е пълна излагация.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ