Странни шпионски джаджи от Студената война

18.10.2021, 15:00

Малко са крайни!

   
 
Странни шпионски джаджи от Студената война

По време на Студената война Съветският съюз и Съединените щати не изпускат възможност да си правят напук. От време на време на териториите на държави те залавят шпиони, които се опитват да разгледат тайните на врага. За това по онова време биват разработени различни гениални устройства. Ето няколко примера за странни шпионски устройства, които понякога са били използвани на неочаквани места.

Комплект ключове, които се поставят там, където слънце не огрява

2324844

ЦРУ смята, че на техните агенти ще им се налага да оцеляват в най-рисковите условия. Затова за спасяване от евентуален плен е разработен миниатюрен комплект с ключове и инструменти, които се поставят в ануса. Не се знае дали някой шпионин действително ги е използвал.

Изкуствен скротум

За пилотите на свалените самолети ЦРУ прави необичайно устройство за изпращане аварийни сигнали. Нарича се "Маскировка в скротума" и представлява латексов аналог на истински скротум, в който е инсталиран микротрансмитер. Дизайнерите предполагат, че слабините на затворниците няма да бъдат обстойно проверявани. Но директорът на ЦРУ има съмнения относно външния вид на устройството, затова то е използвано.

Гълъби шпиони

През 70-те години ЦРУ провежда тайна операция, в която иска да използва гълъби за шпионаж в СССР. Предполага се, че те ще бъдат оборудвани с камери и изпратени на мисии за събиране на информация. С помощта на специални детектори американците искат да разберат дали Съветският съюз изпитва химическо оръжие. През 1976 г. ЦРУ е трябвало да извърши операция с гълъби в Ленинград, но дали е станало, не е известно.

Подслушващи водни кончета

2324843

Около 80-те години, ЦРУ създава микродрон с водно конче, който е оборудван със подслушващо устройство. Той тежи само 1 грам и се движи със скорост 4,5 метра в секунда. Устройството е преминава необходимите тестове, но е почти невъзможно да се контролира във ветровито време. Тогава разработчиците решават, че не е редно да се ремонтира, защото това би наложило промяната на цялото устройство. Поради това проектът е отменен.

Табакера с пистолет

2324845

СССР разработва повече смъртоносни устройства, отколкото устройства за подслушване. Например, през 1955 г. дизайнерът на оръжия Игор Стечкин разработва пистолет TKB-506 с три изстрела, който прилича на табакера. Не е известно дали TKB-506 е бил използван в битка, но пистолет със спринцовка с калиев цианид е използван за елиминиране на Степан Бандера и Лев Ребет. Освен това за КГБ е създаден чадър с отрова от рицин, който убива Георги Марков.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ