Любопитни факти за езерото Ниос, което убива над 1700 човека

23.09.2021, 09:00

Но как е възможно?

   
 
Любопитни факти за езерото Ниос, което убива над 1700 човека

През 1986 г. в Камерун над 1700 души загиват за една нощ в села близо до езерото Ниос. Ето как и защо се е случило.

Как езерото убива над 1700 души?

Приината за тази мащабна трагедия е, че от езерото се отделя въглероден диоксид (вероятно с примес на сяра и водород). Тези газове са по-тежки от въздуха и затова се спускат в долините около езерото. Жителите на най-близките до езерото села са потърпевши: 1746 души почиват от задушаване, други 1000 се озовават в болници. Почти всички домашни любимци в тези села също загиват. Дори растенията около езерото биват засегнати. Когато се освободи, въглеродният диоксид се разширява и абсорбира енергия. Поради това температурата рязко спада и растенията просто замръзват.

Защо в езерото се съдържа толкова много въглероден диоксид?

Езерото Ниос се намира в кратера на изгаснал вулкан, който се пълни с повърхностни и подземни води преди около 400 години. В дълбините под езерото има концентрирана вулканична дейност, която отделя огромно количество въглероден диоксид. Той се издига нагоре през порите във вулканичната скала. След това газът се среща с подземните води, разтваря се в тях и навлиза в самото езеро.

Точното наименование на случилото се в езерото Ниос е лимнологично бедствие - когато въглероден диоксид внезапно се отделя от открито водно тяло. Изпускането на газ може да причини: • земетресение, • подводно изригване на вулкана, • подводни или близо до водни свлачища, • проникване на потоци лава.

Как може да се избегне това явление? Необходимо е да се следи състоянието на водата и токсичните естествени газове да бъдат премахнати чрез специални тръби. Именно това се прави сега в Камерун. Освен това е възможно да се предотвратят земетресения и свлачища, които провокират отделянето на газ. Например, за укрепване на бреговете на водните обекти.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ