Откачените пунктуационни знаци, за които не подозирате

29.05.2015, 18:33

Символичното обозначение за любовта

   
 
Откачените пунктуационни знаци, за които не подозирате

Запетайки, тирета, слято и неслято изписване на думите, пълен и празен член - все правила, които издевателстват над пишещи и непишещи хора. Пунктуацията е сложно нещо със знаците, които познаваме и използваме, а какво остава, ако трябваше да учим и следващите? Вижте най-откачените пунктуационни обозначения, които не подозирате, че съществуват.

Интеробанг

1511798

Не само името на този знак е странно. Това е комбинация между въпросителна и удивителна и се използва, когато искате да изразите изумление с въпросителен характер, например: "Не четете Div.bg?!" 

Риторичен въпросителен знак

1511803

Обърнатият въпросителен знак е предложен през 1580 г. и се използва до началото на 1600 г. Слага се след края на риторични или много глупави въпроси.

Знак за ирония

1511799

Знакът за ирония много прилича на риторичния знак. Освен че този е по-тесен, с различна извивка и по-висок, той се поставя преди изречението, а не след него. Ако видите някъде този знак, очаквайте голяма ирония!

Знак за любовта?!

1511800

Два въпросителни знака, споделящи обща точка... Колко сладко! Никога не бихте се сетили, че кръстосаните знаци се използват, когато изразявате привързаност или любов: "Честит рожден ден, скъпа [знак за любов]". Романтика.

Акламационен знак

1511805

По дефиниция акламация означава "възторжени възгласи и шумни, продължителни ръкопляскания като израз на одобрение и въодушевление". Пунктуационният знак се слага след изречения, демонстриращи добра воля или приветствие, например: "Толкова се радвам, че най-после те виждам [акламационен знак]".

Знак за убеденост

1511806

Ако искате да съобщите нещо с категорична сигурност в думите си, това е вашият знак!

Знак за съмнение

1511801

Знакът е с точно обратното значение на предния. Ако често се случва да се съмнявате в думите си, отивайте да се упражнявате да изписвате това пунктуационно творение на изкуството, защото хич не изглежда лесно за изобразяване.

Знак за сарказъм

1511802

Знакът е защитен с авторски права, които принадлежат на Пол Сак и се предлага на пазара като "официален, лесноизползваем пунктуационен знак, който подчертава саркастична фраза, изречение или съобщение".

Знак за "Не е това, което си мислите"

1511804

Знакът подсказва, че изречението, което следва, не трябва да се приема в буквален смисъл, т.е. може да бъде в преносно значение, метафора и т.н.

Удивителен и въпросителен знак със запетайка

1511797

Знаците се поставят, когато изразявате изумление или любопитство, недовършвайки изречението си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ