Дизайнерски проект, който ще промени завинаги Сентръл парк в Ню Йорк

01.04.2016, 13:30

Един от най-известните паркове в света предстои да се ремонтира

   
 
Дизайнерски проект, който ще промени завинаги Сентръл парк в Ню Йорк

Сентръл парк е национална историческа забележителност от 1963 година. Проектиран е от Фредерик Лоу Олмстед и английския архитект Калверт Вокс през 1858 г., след като печелят в състезание за дизайн.

Сентръл парк граничи със Западна 110-а улица на север, със Западна 59-а улица на юг, от Осмо авеню на запад, заедно с границите на парка тези улици са познати като Северен Сентръл парк, Южен Сентръл парк и Западен Сентръл парк. Само Пето авеню, както и източните граници на парка, си остават с името.

Сентръл парк е най-посещаваният градски парк в Съединените щати. Разположен е на 843 акра общинска земя. Паркът е 4 км дълъг между 59-а улица (Южен Сентръл парк) и 110-а улица (Северен Сентръл парк) и е 0.8 км широк между Пето авеню и Западен Сентръл парк.

1677523

Основните критики към парка са, че не е достатъчно голям, а градът постоянно расте. Затова дизайнерите Итан Сун и Цзяниш У. предлагат интересно решение. Те казват, че не е нужно паркът да става по-широк или дълъг, а по-дълбок - така неговата големина ще нарасне 5-пъти. След това планът им е да го оградят със стъклени стени, за да направят симбиозата природа - градска среда.

1677520 

Дизайнерите казват, че ако паркът стане по-дълбок, местата за посетители ще нараснат неимоверно. Стените ще бъдат изработени от специален материал, който ще създава илюзията за безкрайност.

1677522

1677521

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ