Вашите пороци във вашето дете

29.11.2011, 17:04

   
 
Вашите пороци във вашето дете

Погледнете в огледалото? Какво виждате? Виждате ли себе си? С всичките си благодетели и всичките си пороци и недостатъци? А дали в тази огледална картина можете да видите и своето дете?

Всеизвестен факт е, че децата се учат от възрастните. Учат се да ходят, учат се да говорят, учат се да действат, да реагират, да бъдат добри, да бъдат лоши, да уважават и да мразят. Родителите са най-силният пример, който има едно дете веднага след раждането си и в тези "първи седем години", които вече са пословични. Именно в тези години едно дете се учи на социалноприемливо държание, на обноски, на ред и дисциплина. С израза "липсват ти първите седем" се маркира липса на "елементарно възпитание".

Ще кажете, че това сте го чували, че знаете как да възпитавате детето си и как да направите от него човек. Повече от вас като малки са мразели родителите си, заради дадени ограничения и наказания, които са ви налагали. И още тогава сте взели решението, че ако някой ден имате дете, то никога, ама никога няма да го възпитавате както сте били възпитавани самите вие.

Аз ще ви кажа - глупости! Десетки психологически изследвания са доказали, че хората, често повтарят грешките на родителите си, когато трябва да възпитават своите деца. Това е факт, доказан благодарение на Теорията за социалното учене на Алберт Бандура от 60-те години на XX век. Децата заучават определени модели на поведение от родителите си и след това повтарят тези модели на поведение, дори и като възрастни.

Пушите ли? Ако да, защо тогава реагирате с изненада и раздразнение, когато разберете, че детето ви пуши? То просто е видяло от вас. Ако намирате пушенето за толкова вреден и неприемлив навик, защо не спрете цигарите?

Викате ли по телефона? Ако да, защо тогава се учудвате, че синът или дъщеря ви крещят на другите деца в училище. Макар и лице в лице за децата това е комуникация досущ като вашата по телефона.

Псувате ли? Ако да, защо сте бесни, когато чуете приказката за майката от устата на вашите наследници? За да стигне до там най-вероятно първо е излязла от вашата уста и ако не е било първо, то в моментa, в който се изпуснете, давате абсолютното си, макар и без да искате, разрешение да детето си да повтори псувнята.

С този текст нямам желание да ви поучавам как да възпитавате детето си, нямам това право, но ви моля - бъдете най-добрият възможен пример за подражание. Защото всичко, което детето научава и разбира през "първите седем" започва от там. Подражава на вас, на съпругата ви, а след това и на други възрастни, които вие негласно сте определили като допустими примери за подражание.

Сега пак погледнете в огледалото. Виждате ли там гняв, омраза, пушене, пиене, агресия? А сега се огледайте около себе си, колко близо до вас седи вашето дете и какво вижда то във вашите очи? Какво ще види то, когато застане пред огледалото.

За четири години следване Психология съм научил достатъчно, за да знам, че по-силен механизъм за заучаване на поведението при децата от подражанието няма, а по-силен, по-авторитетен и по-неоспорим пример от този на родителя не съществува. Затова помислете добре. Искате ли това, което виждате в огледалото да бъде вашето дете? Или сте готови да промените този образ, за да може синът или дъщеря ви да вижда нещо повече, когато на свой ред застане, където стоите вие в момента?

Ако не вярвате на това, което съм написал до момента, хвърлете едно око на този клип. По-ясно от това едва ли могат да бъдат илюстрирани думите ми. За четири години, от създаването на видеото, нещата не са се променили ни най-малко - "Children see, children do!"

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 30.11.2011 | 10:28
1 Много вярно. Добре написано и още по-добре илюстрирано! Бих добавила само, че даваме своя пример и възпитаваме децата си и след това, когато пораснат, не харесваме как се държат, т.е. не харесваме себе си. Мисля, че ако ние взимаме пример от децата си, бихме станали по-добри хора, светът би станал по-добър. Децата се раждат с толкова чисти и добри души, те са толкова искрени и непринудени. Обичат толкова истински. Възрастните би трябвало да се учим от тях, а не обратното!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ