Тийнеджърът не иска да говори

18.10.2011, 12:45

   
 
Тийнеджърът не иска да говори

Опитвали ли сте да водите разговор с тийнейджър? Ако сте, твърде вероятно да не сте постигнали никакъв резултат и разговорът всъщност да е бил НЕразговор или по-скоро монолог от ваша страна. По принцип сигурно сте забелязали, особено ако сте бащи, че тийнеджърите не са особено разговорливи. Най-често това, което можете да измъкнете от тях е нечленоразделно мрънкане или едносричен отговор, или измучаване. Понякога даже това може да се очаква не само от тинейджърите, но и от по-малките или по-големите ви деца. Това трябва да е знак, че просто не искат да говорят с вас, но може и да е показател за проблемите, през които преминават. В такъв момент е трудно да ги накарате да споделят, но би било много полезно. Защото в много случаи това, което за детето е голям проблем, може би за вас е дреболия (и обратното), но все пак вие сте бащата и може би имате решение за проблема, тъй като вече сте минали по този път. Някои от най-често срещаните препятствия в тази комуникация, между родителите и децата, са:

Децата имат чувството, че родителите им се натрапват, изпитват ги или ги притискат, а не че са заинтересовани и се стараят да им помогнат.

Децата са твърде ангажирани с видео игри, телефони, iPad-и и всякакви електронни джаджи, които не им оставят време да обръщат внимание на родителите си.

Понякога и родителите, и децата искат да подобрят комуникацията помежду си, но не знаят откъде да започнат.

В случай, че и вие имате подобни проблеми и се чудите откъде да подхванете тийнейджъра, запознайте се със следните, надяваме се, полезни идеи:

  • Бъдете гъвкави по отношение на времето и пространството. Понякога тийновете не са готови да говорят, когато ние сме. По-податливи на комуникация може да бъдат, докато изпълнявате някакви домашни задължения. Докато прекопавате градината, например. Добре де, шегуваме се, но докато поправяте стойката за телевизора, повикайте тийнейджъра да ви помогне и поговорете. Друг подходящ момент е докато пазарувате, разхождате се или спортувате заедно.
  • Задавайте добри въпроси. Добрите въпроси са добре обмислените въпроси. Не такива, които изискват само едносричен отговор, като "Как мина днес?", защото всичко, което ще получите ще бъде една дума: "Добре." или "Тъпо". По-добре попитайте "Какво беше най-забавното нещо, което ти се случи днес?".
  • Трудностите в комуникацията между родителите и децата се състои най-вече в това, че едните и другите са на различни вълни. Може и да ви е трудно да следите последните новини около нашумяла музикална банда, но няма да е зле. Защото това може много да ви помогне при комуникацията с тийнейджърите. Не настоявайте и не повишавайте тон, когато децата не искат да разговарят с вас. Не бързайте да поставяте етикети като "нечестно", "ненормално" и т.н. на детето си и на неговите мисли и постъпки. Целта е след като накарате тийнейджърa веднъж да говори с вас, да направите така, че това да не е последният път, в който си комуникирате.

 

Източник: Fathers.com 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ