Ужасът на модата от Викторианската ера

31.08.2020, 13:30

Бъди модерен и(ли) умри!

   
 
Ужасът на модата от Викторианската ера

В мрачните викториански времена дори и модата е била убийствена. Буквално!

Зелено убива

По онова време е на мода красив изумруден оттенък, който се получава чрез смесване на калий, бял арсен и меден витриол. С него е изрисувано всичко от свещи, дрехи до хартиени опаковки за храна. Съставът води до гадене, коремна болка, диария, мигрена и дори смърт.

В дрехите има паразити

Военната униформа от викторианската епоха била обитавана от паразити, които пренасяли смъртоносни болести (тиф и треска). Това се дължи на факта, че болните жени често са работили като перачки и шивачки, поради което паразитите се заселват в тъканите. Така умира дъщерята на премиера Робърт Пийл. Шивачката покривала съпруга си, който е болен от тиф, със същите дрехи, които дъщерята на Пийл обличала. Тя се заразява след носенето на тези дрехи и почива в навечерието на сватбата.

Пищните рокли стават причина за множество злополуки

Роклите от кринолин били толкова огромни, че жените постоянно изпитвали затруднения с придвижването. Те не успявали да се придвижат бързо и често падали под конски копита или колела.

Жените изгаряли до смърт поради запалими тъкани

Ефирните платове са много красиви, но също горят много. Като се има предвид, че през 19 век навсякъде е имало запалени свещи, това наистина е голям риск. През 1844 г. британската балерина Клара Вебстър умира, когато роклята й се запалва, докато танцува на сцена, пълна със свещи.

Жените се отравяли след носене на шапки с мъртви птици

2244706

Смятало се за модерно сред дамите да украсяват шапките си с мъртви птици. И за да запазят формата си по-дълго, птиците били натърквани с арсен. Това вещество довеждало до отравяне, което понякога е било фатално.

Богатите носели шапки, напоени с живак

През зимата аристократите често носели кожени шапки. За да остане кожата гладка и лъскава, тя била намазвана с живак. Веществото бързо се абсорбира в тялото чрез кожата или въздуха. То причинява конвулсии, коремни спазми, парализа и стерилност.

Жените избелвали кожата си с оловна козметика

Аристократите искали да имат снежнобяла кожа и вярвали, че козметиката с олово ще им помогне за това. Смятало се е, че продуктите с този компонент са по-устойчиви. След такъв грим момичетата и жените страдали от "оловна парализа", което се изразява в неспособност да движат ръцете си и да ги стискат в юмруци. Натрупването на веществото в тялото е било фатално.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ