8 причини Олимпийските игри в Япония да са най-футуристичните до този момент

25.09.2015, 18:14

Само след 5 години, живот и здраве

   
 
8 причини Олимпийските игри в Япония да са най-футуристичните до този момент

През 1964 г., когато Токио за последен път е домакин на Летните олимпийски игри, пред света е представено едно от най-революционните превозни средства в историята - високоскоростните влакове. Разбира се, технологията тръгва из Европа и други азиатски страни и днес вече е едва ли не скучна.

По принцип по време на Олимпийски игри често се правят подобни грандиозни представяния. През 2020 г. обаче, когато Токио ще приеме това велико спортно събитие, светът ще види страхотни неща, които безспорно ще превърнат Летните олимпийски игри в най-футуристичните до този момент.

1. Градът на роботите

Японците са една от най-автоматизираните нации в света. Най-големите производители на роботи в САЩ, Китай, Корея, Германия, Франция и други страни се съревновават именно с Япония. Така че изобщо не е изненадващо, че през 2020 г. ще видим много, ама много роботи около и в самото олимпийско селище.

Очаква се по време на спортния форум над 920 000 чужденци да посещават Токио ДНЕВНО. Затова и роботите ще могат да бъдат викани, да помагат за превод, да дават напътствия за посоките, да превозват хора и багажи и други услуги, от които хората биха могли да се нуждаят.

2. Моментален превод

Нивото на английски език в Япония е ниско, сравнено с това в други държави. И въпреки че все повече хора учат японски през последните години, продължава да има сериозна езикова и културна бариера. Затова и в момента се разработва технология за моментален езиков превод, която да бъде въведена до 2020 г. Идеята е този превод да се случва чрез звукова команда, което е доста по-трудно от написан текст. Според създателите на приложението VoiceTra, то вече разбира 90% от изговорен английски, японски, корейски и китайски. Смята се, че до започването на Олимпийските игри вече ще се покриват повече от 10 езика.

Разработва се и мобилно устройство, което да може да превежда японски на десет езика, за да бъде в помощ на туристите.

3. Самоуправляващи се таксита

Японският гейминг гигант DeNA планира да създаде самоуправляващи се таксита, които да обслужват гостите на Токио през 2020 г. Само че, при положение, че това е най-гъсто населеният град в света с 13 милиона жители, плюс близо милион туристи на ден, очаквани по време на Олимпийските игри, ако има такива революционни таксита, то те ще са подложени на страхотен тест.

4. Телевизионно излъчване в 8K

Японската телевизия обмисля да излъчва Олимпийските игри в зашеметяващо 8K HD. Революционната резолюция ще бъде 7680 х 4320, което е 16 пъти повече пиксели от сегашното HD. Но за да се осъществи такова излъчване, трябва хората да се снабдят със съответните телевизори, а това е задача, която тепърва ще се решава.

5. Водорасли за гориво

Япония планира да въведе горивото от водорасли, а компании като Boeing са готови да застанат зад идеята. Проблемът е, че засега литър водораслено гориво излиза около 2.50 долара, а за да се превърне в реална алтернатива на масовите горива, трябва да се доближи до 80 цента.

Само че от Boeing искат да превозват туристи към Токио със самолети, задвижвани именно по този начин. Ако успеят да убедят света, че водораслите са по-евтини, ефективни и полезни, скоро ще виждаме все повече самолети, които се движат на "зелено".

6. Водород, който да задвижва автобуси и да захранва сгради 

Още една революционна идея за алтернативно гориво - водородът. Според Wall Street Journal, японското правителство планира да вложи 40 милиарда йени (330 милиона долара), за да може в следващите пет години да развие употребата на водорода и за Олимпийските игри да превърне Япония във "водородна страна". Идеята е Олимпийското селище да бъде захранвано изцяло чрез водородна енергия, като се твърди, че за целта под земята ще бъде изградена огромна мрежа от тръби, по която да се доставя горивото.

7. Изкуствено метеорно шоу

Твърди се, че за церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в небето ще се изсипе изкуствен меоритен дъжд. Как ще стане това? Ами много "просто" - в Космоса ще бъде изпратен микросателит с формата на куб и ще започне да пуска малки сферички от мистериозен материал. Зрителите в Токио, както и тези пред малкия екран, ще видят изключително добра имитация на метеорен дъжд. А дано!

8. Още високоскоростни влакове

За Олимпийските игри през 2020 г. Япония ще се опита да въведе още Маглев (от магнетична левитация) влакове. Тази година един от японските високоскоростни влакове счупи рекорда за най-висока скорост, като "чукна" 601 км/ч. Ще поживеем, ще видим.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ