7 известни футболисти, претърпели тежък банкрут

03.04.2015, 10:44

Лесният път от върха до дъното

   
 
7 известни футболисти, претърпели тежък банкрут

Всеки знае колко печеливш бизнес е футболът и колко пари се наливат в него. Заплатите на футболистите са от космическо измерение, затова е и чудно как някои от тях успяват със завидна лекота да банкрутират. Съществува мит, че спортистите не са особено умни и интелигентни създания, а повечето примери в този материал го доказват. Замислят ли се футболистите от какво ще печелят след като приключат с кариерата си? Заслепени от богатството и лукса, в който живеят, докато са в активна спортна възраст, много играчи харчат без да мислят и инвестират неразумно, което в последствие се оказва много лоша идея. Други пък просто нямат късмет. Вижте някои от най-известните футболисти, обявени в несъстоятелност.  

Пол Гаскойн

1489142

Пол Гаскойн - Газа е един от най-добрите футболисти на своето време. Родом от Обединеното кралство, играчът на националния отбор на Англия, Нюкасъл Юнайтед, Тотнъм, Мидълзбро, Евертън и др. днес е поставен пред сериозни финансови затруднения. След като прекратява футболната си кариера, Газа се отдава на наркотиците и алкохола, което го довежда до сериозна депресия и загуба на много пари. Днес Гаскойн е обвинен, че дължи данък на държавата в размер от 32 000 паунда. Ако това бъде доказано, окончателният банкрут на Газа ще е факт.

Алън Хъдсън

1489141

Алън Хъдсън е бивш футболист, който през 1970 г. е на върха на кариерата си. Играл е за отбори като Челси, Арсенал и Стоук Сити, а освен това има няколко изяви в нациоанлния отбор на Англия. Днес бившият спортист живее в специализирано общежитие с месечна пенсия от 300 паунда и седмична инвалидна помощ на стойност 100 паунда. Проблемите на Хъдсън започват след като преживява тежка катастрофа, в следствие на която изпада в 59-дневна кома. Това прекратява кариерата му, а днес е бездомен и безработен.

Йон Арне Рийзе

1489145

Днес Рийзе играе за първодивизионния АПОЕЛ в Кипър. Въпреки че в момента се радва на добра кариера, през 2007 г. е обявен в несъстоятелност, след като не успява да плати дълг от 100 000 паунда. По това време той е играч на Ливърпул и печели фамозните 50 000 паунда седмично. За нищо ги нямат тия пари... Същата година Рийзе съди бившия си агент, който в продължение на години се облагодетелствал незаконно от трансферите и сключените договори на клиента си, присвоявайки магическите близо 3 млн. паунда.

Ерик Джемба-Джемба

1489140

Джемба-Джемба е камерунски футболист, който в момента играе за индонезийския отбор Персебая Сурабая. В разгара на кариерата си камерунецът се подвизава в отбори от Франция, Дания, Англия, Катар, Шотландия и Сърбия. Най-големият отбор, за който е играл, е Манчестър Юнайтед, където печели минимум 75 000 паунда месечно. Ерик Джемба-Джемба е почитател на лукса и не се свени да харчи безразсъдно, за да угоди на прищевките си. В един момент се оказва, че изхарченото е много повече от това, с което разполага и през 2007 г. е обявен в несъстоятелност.

Крис Сътън

1489146

Сътън е бивш английски футболист, част от националния отбор на Англия. През кариерата си е играл за отбори като Челси, Астън Вила, Селтик, Бирмингам Сити и Норич сити. През 2014 г. е обявен в несъстоятелност, което е изключително странно предвид състоянието, което би следвало да е натрупал, играейки за едни от най-големите отбори в света. Това обаче е факт, а причината е пищният начин на живот, който води, както и огромните харчове за марихуана. Яко е пушил Крис...

Брад Фридел

1489143

Брад Фридел е американски вратар, днес подвизаващ се в Тотнъм. Част е от националния отбор на САЩ и е един от най-добрите вратари в английската Висша лига. Играл е в Астън Вила, Галатасарай, Блекбърн и Ливърпул. Сами си представяте каква е заплатата на Фридел, а странното в случая е, че през 2011 г. е обявен в несъстоятелност в родината си. Причината е потъналата му в дългове футболна академия в Охайо. Каквито и да са причините за множеството неплатени такси и данъци от страна на вратаря, днес той се радва на охолен живот в лондонския клуб.

Дейвид Джеймс

1489144

Още един гениален вратар на Висшата  лига намира място в списъка с банкрутирали футболисти. Освен в английския национален отбор, през своята кариера Джеймс се подвизава като страж на Манчестър Юнайтед, Уест Хям, Астън Вила и Портсмут. Днес пази на вратата на Бристол сити, а през 2014 г. е обявен в несъстоятелност, губейки почти всички 20 млн. паунда, спечелени по време на бляскавата му кариера. Причините – просрочени данъчни задължения, преразход, лоши инвестиционни решения и, разбира се, развод. Класика.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ