Футболът вече не е наша работа

03.09.2011, 12:00

   
 
Футболът вече не е наша работа

Ако има някой изненадан от резултата на вчерашната евроквалификация между България и Англия, моля да си вдигне ръката. Мда, така си и мислех. Истината е, че май нито феновете, нито футболистите, нито Матеус са очаквали нещо по-различно от изразителна загуба, въпреки изговорените високопарни слова, че можем да изненадаме Англия и да победим.

Струва ми се напълно излишно да обсъждаме самата среща, кой как се е представил и кой какво е сгрешил. Резултатът е класическа тройка, а за нас остава кръглата нула. Случиха се обаче някои събития преди и по време на мача, които разкриха една доста особена, да не кажа ненормална атмосфера. Като за начало английските фенове, въпреки че мачът бе ясен, бяха дошли в солидна бройка, с много настроение и жажда за родна бира. Един от тях, силно почерпен, бе "поздравен" от десет български "фена", решили, че сега им е паднало да набият истински английски запалянко, от онези, които са виждали само по телевизията, бил той пиян и сам в непозната държава. Набиха го и вероятно се изпълниха с мъжка гордост. Тяхна си работа.

Няколко часа преди мача се появи интервю на Лотар Матеус във вестник "Sun". В него немският специалист каза, че българските футболисти се мислят за велики, а всъщност са посредствени. Игрищата ни пък определи за по-лоши от тези в Черна гора. Интересно какво мисли за жените в България. Думите на Матеус показаха, че треньорът на националния отбор по футбол говори избирателно пред българските журналисти, а, както изглежда, и малко видоизменено. Но пред английските си отваря душата. Но, негова си работа.

Пренасяме се на стадиона, който бе учудващо пълен. Българските отбори не могат да се похвалят с толкова много публика, а националите успяха само в един мач да я съберат. Или, всъщност май не бях нашите национали, а английските. Но както и да е. Имаше настроение, факли, димки, знамена. Във ВИП ложата на националния стадион "Васил Левски" пък се настани спретнатният Димитър Бербатов, дошъл да подкрепи бившите си съотборници, макар и не на терена, а на трибуните. Веднага се чуха мрънкания, че вместо да се облича в костюм е можело да бъде на терена. Какво обаче да прави там, никой не можа да каже. А Митко посочи причината да не иска да играе за този национален отбор, така че дали да бъде на трибуните или не си е негова работа.

В средата на второто полувреме една не малка част от феновете на стадиона започна да напуска. Спокойно и тъжно, запалянковците си тръгваха замислени, а може би си даваха обещание повече никога да не се подвеждат от патриотичните си чувства, за да подкрепят националите. Каквото и да са си мислили, каквото и да са чувствали, това си остава тяхна работа.

Едно обаче се видя от всички. Отбори в европейските клубни турнири нямаме, националната ни формация пропуска поредния голям спортен форум благодарение на много слаба игра, а феновете са едновременно обезверени и обидени. Накрая май ще се окаже, че футболът вече не е наша работа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 03.09.2011 | 14:19
2 Бербатов се хилеше като идиот....да си беше оставил костюма в Англия, както и самия себе си!
от Не е посочен | 03.09.2011 | 13:09
1 Тъжно и жалко.А по-тъжно и жалко е и това, че не се вижда насрещна светлинка.Тунела в който се намират е един безкраен ес (S).
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ