От 4-та дивизия до финал на Копа Судамерикана - тъжната приказка на Чапекоензе

Невероятният прогрес на отбора завърши трагично

   
 
От 4-та дивизия до финал на Копа Судамерикана - тъжната приказка на Чапекоензе

Вчера футболистите на бразилския Чапекоензе пътуваха за да изиграят най-големия мач в кариерата си, както и в историята на клуба. Те обаче не успяха да излязат на мечтания финал за Копа Судамерикана, след като самолетът им се разби край колумбийския град Меделин, убивайки 71 от 77-те човека на борда. Това донесе разтърсващо трагичен завършек на приказката, която Чапекоензе изживя през последните 8 години.

Отборът е основан през 1973 г. и идва от 200-хилядния град Чапеко, намиращ се в южнобразилския щат Санта Катерина. Въпреки, че е печелил титлата на Санта Катерина 4 пъти, Чапекоензе никога не е бил фактор във футбола в Южна Америка. Дори напротив - до 2009 г. клубът се подвизава в четвъртото ниво на бразилския футбол. 

1814792

Тогава обаче започва прогресът. През 2009 г. Чапекоензе се изкачва в трета дивизия. Три години по-късно отива във втора, а още на следващия сезон печели промоция за елита. Подобрението продължава с всяка следваща година, като отборът е 15-ти през 2014 г., 14-ти през 2015 г. и девети през този сезон, до края на който остава един мач. 

Но през 2016-та всички в Чапеко гледат към Копа Судамерикана. Това е вторият по сила клубен турнир в Южна Америка и е нещо като тамошният еквивалент на Лига Европа. Чапекоензе сензационно достига финал в надпреварата, като по пътя си побеждава колумбийския ФК Хуниор (1/4 финал) и аржентинските гиганти Индепендиенте (1/8 финал) и Сан Лоренсо (1/2 финал). 

1814793

Във финала бразилците трябваше да се изправят срещу колумбийския Атлетико Насионал, но съдбата реши, че това няма да се случи. От Атлетико помолиха южноамериканската федерация КОНМЕБОЛ да връчи титлата посмъртно на Чапекоензе, а дали това ще стане предстои да разберем. Все пак страхотен жест от тяхна страна.

Болката обаче остава, както за фенове и любители на играта по целия свят, така и за оцелелите играчи на Чапекоензе. Двама преживяха катастрофата, а други трима изобщо не пътуваха със съотборниците си, заради контузии и това ги спаси. Разтърсваща тяхна снимка в празната клубна съблекалня се завъртя в социалните мрежи. 

1814790

Три дни на траур са обявени в цяла Бразилия, а в Чапеко те ще са 30. Също така всички коледни празненства в града са отменени, а от КОНМЕБОЛ са спрели всички футболни срещи в Южна Америка за неопределено време. 

Според много приказката на Чапекоензе беше подобна на тази на Лестър, който стана шампион на Англия през миналата година. Трагичният ѝ завършек обаче направи едно ужасно болезнена разлика между двете истории и добави бразилците към групата на други отбори, намерили същата съдба - Торино през 1949 г., Манчестър Юнайтед през 1958 г., Пахтакор през 1979 г., Алианса Лима през 1987 г. и националния отбор на Замбия през 1993 г.

Със сигурност няма да бъдат забравени! Нека почиват в мир!

1814789

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ