Мъжете или жените се изпотяват повече?

12.11.2020, 17:00

А сега де!

   
 
Мъжете или жените се изпотяват повече?

Потенето е естествен процес и е част от живота както на мъжете, така и на жените. През пубертета, момичетата и момчетата се потят еднакво, но когато пристъпят хормоните на преден план количеството започва да се променя спрямо пола. Мъжете взимат превес в тази битка, тъй като са склонни да се потят по-бързо и повече, отколкото нежната страна на човечеството. 

Защо? Учените дължат това явление на наличието на тестостерон в мъжкия организъм, който е пряко свързан с изпотяването, докато естрогенът позволява поддържането на по-ниска температура на тялото, което се среща често при дамите. Това е причината, поради която на жените им е необходима по-висока температура, за да заработят активно потните им жлези. Японски учени се заемат със задачата да измерят стойностите на мъж и жена с еднакви размери и в еднаква физическа форма - топ атлети. Поставени под една и съща температура и изпълнявайки едни и същи упражнения, мъжът отделя по-голямо количество пот, отколкото жената.

Друга теория защо мъжете се изпотяват повече е свързана с теглото - колкото по-голямо е тялото, толкова повече то се изпотява и след това му е необходимо повече време, за да се охлади. 

2258377

Прекомерното изпотяване често може да постави хората в неудобна ситуация. Този проблем се нарича хиперхидроза, като индивидите, които го притежават изразходват от 4 до 5 пъти повече от количеството, което се счита за нормално и необходимо на тялото, по време на активно занимание или при наличие на напрежение и стрес. Ако това ви звучи познато, опитайте продуктите на Vichy, които умело се справят с прекомерната работа на мастните жлези. Техните продукти ще ви поддържат сухи и ще върнат увереността ви, за да се чувствате комфортно във всяка ситуация. Ако не виждате промяна и неудобното изпотяване не изчезва, консултирайте се със специалист, който ще ви насочи към ефективно лечение и справяне с проблема. От друга страна, не е добър знак и ако откриете, че се потите малко дори при силно натоварване. Понякога това може да бъде сигнал за силна дехидратация на целия организъм.

Мъжете, които се потят повече живеят по-дълго. Това показва изследване, проведено във Финландия, между 2300 мъже, доказващо, че те имат по-малък шанс за получаване на инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ