Мирише ли българската футболна риба

20.09.2011, 11:41

   
 
Мирише ли българската футболна риба

През 2002 г. Лотар Матеус освобождава треньорското място в Партизан "по лични причини". На следващия ден се разбира, че е назначен за треньор на националния отбор на Унгария. След като не успява да класира унгарците за световното през 2006 г., Матеус е освободен. Януари 2006 г. - Лотар подписва с Атлетико Паранезе. През месец март вече е напуснал. Следва престой в Ред Бул Залцбург за периода май 2006 г. - юни 2007 г. Уволнен е. През април 2008 г. германецът е обявен за треньор на Макаби Нетаня. След година отборът завършва на четвърта позиция, а договорът на Матеус не е подновен. Всичко това го пише в Уикипедия. Никой ли от БФС не успя да го прочете преди да бъде избран именно Матеус за наставник на българския национален отбор по футбол?

В изброените по-горе факти и малко дете ще прозре непостоянството и несериозността на германеца. Не и БФС. Преди година Боби Михайлов със задоволство на лицето съобщи, че именно Матеус ще поеме националите ни, за да помогне на тима да се класира на Евро 2012. Не си спомням да е имало някаква особена еуфория. Така или иначе ситуацията беше успокоена, след като "лъвовете" направиха две поредни победи - срещу Уелс с 0:1 и срещу Саудитска Арабия с 0:2. Но в последвалите девет мача - контроли и квалификации, тимът, воден от немския специалист, постигна една единствена победа, три равни мача и пет загуби. Шансове за каквото и да било нямаме, но не това е голямата драма. Драмата е в управлението на футбола ни и в главата на рибата, която вече започна силно да мирише.

Интересно е по какъв показател от БФС избраха Матеус за ръководител на националите. Едва ли е по треньорски успехи, защото той такива няма. Сигурно са гледали постиженията му като футболист. Те са безспорни и са изключителни, но какво от това? Нима добрият футболист непременно става и добър треньор? Този филм вече не го ли гледахме под ръководството на големия Христо Стоичков? Явно хората в БФС имат изключително лоша памет или изобщо не се мъчат и да запомнят.

Сигурно тези проблеми със спомените са причината и Борислав Михайлов да не помни какво е говорил и да си противоречи във всяко следващо официално изказване, което прави. През месец август, след загубата от Беларус с 0:1, президентът на БФС обяви, че Лотар Матеус остава за две години и само той ще решава кои футболисти да играят и кои не. Вчера отново Михайлов заяви, че след пораженията от Англия и Швейцария ръководството е преценило, че Матеус не е подходящ за този пост. Е, да не сме едностранчиви. Когато масите в елитните фолк заведения са запазени за нашите футболисти, тогава трудно можем да очакваме особен фокус и концентрация в играта. Но треньорът трябва да умее да вдъхва и уважение. Нещо, което трудно можем да кажем за хер Матеус.

А изобщо трябваше ли да си играем с назначаването му. Със сигурност сме обогатили тефтерчето с телефонните номера на всичките му изгори, посял по целия свят. Но той нещо даде ли ни? Освен че се скара с половината отбор, нещо друго постигна ли? Не мисля. Струва ми се, че е крайно време да се спрат експериментите с националния отбор. Също така е редно да се отделят понятията футболист и треньор и успехите в едното поприще да не са смятани за равносилни на постижения в другото.

Сега Михаил Мадански ще води националите в следващите два мача. Кой ще поеме "лъвовете" след това все още не е ясно, въпреки че се спрягат имена. Едно поколение футболисти бавно и полека приключва с участията си в националния отбор, едно поколение футболни фенове окончателно отказа да подкрепя българската национална гарнитура. И всъщност за това не е виновен Лотар Матеус. Той беше само последният надут със стари лаври балон, който се спука у нас на вече ръждясалия пирон с гравирани букви "БФС".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.09.2011 | 20:20
1 Хъх, доста по-смислен анализ от този, който беше предложен вчера/снощи по БНТ. Положението е страшно, аматьоризация му е майката. И многооооооо работа от начало, ама от самото начало.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ