Какво е необходимо, за да станеш сумист

15.10.2014, 14:42

Освен епични телеса

   
 
Какво е необходимо, за да станеш сумист

Да си голям и едър мъж не е достатъчно, за да станеш сумист. Да искаш на всяка цена да победиш също не е равносилно на това да се превърнеш в шампион по сумо. Едно от най-важните условия в кариерата на всички сумисти е да ходят на училище. Но не просто на каквото и да е училище, колкото да отбият номера, а на специално сумо школо.

Мъжете, мечтаещи да успеят в този традиционен японски спорт, посещават специализирани часове в продължение на шест месеца. Учебният процес е разделен на два профила - тренировки и уроци. По време на тренировъчната част мъжете учат техника и поведение в "глинения кръг", но по-трудното идва във втората част - тази с посещаването на училището.

Уроците, преподавани там, покриват всичко, което един сумист трябва да знае освен това как да избута противника си извън кръга.

1412883

Бъдещите сумисти учат калиграфия, традиционни японски песни, история на сумото и много други предмети, които по принцип се преподават в японските гимназии.

1412882

Часовете обикновено са по два на ден сутрин. Униформи няма. И никой не е длъжен да облича тениска.

1412887

Преподавателите в училището са експерти в различните области - едни от най-добрите в своята сфера.

1412886

Любопитното е, че в училището за сумисти няма изпити, но присъствието в часовете е от изключителна важност.

1412888

Изводът е, че да си сумист не значи просто да знаеш да се бориш.

1412885

Оцапа се...

1412889

Всъщност сумото се оказва доста по-труден спорт от всички останали, защото физическото и интелектуалното вървят ръка за ръка.

1412884

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ