Историята на най-великия бегач на дълги разстояния

01.09.2016, 09:45

Едва ли някой някога ще подобри постижението на Емил Затопек

   
 
Историята на най-великия бегач на дълги разстояния

На Олимпиадата в Хелзинки през 1952 г. за първи път участват спортисти от СССР. Всички са вперили очи в тях, но героят на игрите не е руснак, нито американец. Чехословакът Емил Затопек извършва безпрецедентен подвиг, печелейки златните медали на 5000 метра, 10000 метра и маратон. Последният медал е и най-легендарен, тъй като това е първото участие на Затопек на тази дисциплина. 

Известен с прякора Емил Страшния, заради гримасите, които прави, докато бяга, чехословакът печели маратона с време от 2 часа и 23 минути, което е трети световен рекорд за него на игрите. Най-любопитният момент идва, когато по средата на бягането Затопек се доближава до световния шампион Джим Питърс за да го попита дали темпото му е достатъчно добро. Британецът му казва на шега, че трябва да се забърза, но Страшния приема думите му буквално, амбицира се и безапелационно печели състезанието. 

На финала той е посрещнат от тълпа, която скандира името му, а след като го прекосява е вдигнат на ръце от отбора на Ямайка в щафетата на 4 по 100 метра (които и тогава са златни медалисти). И до ден днешен трите победи на Затопек от игрите в Хелзинки си остават недостижимо постижение, което едва ли някой някога ще успее дори да доближи. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ