Забраните на ФИФА

18.02.2019, 11:00

Неща, които не видяхте на тазгодишното Световно по футбол

   
 
Забраните на ФИФА

Надуваеми топки

Надуваемите топки са традиция в много спортни събития през последните няколко десетилетия, но от ФИФА категорично решиха да забранят забавлението не само за Световното първенство в Бразилия през 2014 г., но и по принцип. Причината за това решение са инциденти, които се случват, докато феновете се опитват да докопат топката.

2077774

Корсети.

Тази година ФИФА обяви, че забраняват всякакви защитни съоръжения за тяло, включително бронирани жилетки, съоръжения, използвани в бойни изкуства и дори корсети. Не е известно защо ФИФА е принудена да направи от това решение официално правило, но може да се предположи, че корсетите не са най-добрата идея за горещите летни дни и напечената ситуация на стадионите. 

2077769

Инвалидни колички с определени размери.

Друго тазгодишно официално правило на ФИФА беше, чеинвалидните колички ще бъдат допуснати до съответните стадиони, ако отговарят на определени характеристики: например електрически задвижваните инвалидни колички не трябва да са с широчина повече от 700 мм и дължина 1300 мм с радиус на завиване не повече от 900 мм". Също така има ограничения и в скоростта, която не трябва да надхвърля границата на скоростта от 6 км/ч. 

2077773

Дъвки.

През 2014 г. се разчу, че охраната конфискува дъвки от феновете, защото не са продукт, спонсориран от официалните партньори на ФИФА. Поради същата причина са забранени и храната, и напитките. ФИФА предпочита феновете да консумират напитки, представени от официалните им партньори. 

2077770

Пушенето.

Забраната на пушенето не е изненадваща, защото така или иначе то е забранено на обществени места. Не е известно дали охраната конфискува цигари, но след като запалките също са забранени, няма начин феновете да да заобиколят някое от тези правила, особено с огромния брой камери за сигурност и видеонаблюдение.

2077771

Селфи стикове.

Селфи стиковете са станали досадни за редица футболни клубове през последните няколко години, основната причина за което е, че пречат на останалите фенове, които искат да се наслаждават на мача. Не само това, но и тези пръчки биха могли лесно да се използват като оръжие. Ето защо не е изненада, че ФИФА реши да забрани аксесоара за самоснимане. 

2077775

Вувузели.

Вувузелите са вероятно най-известният обект, който някога е бил забраняван от стадион на Световната купа по футбол. Шумният инструмент явно се е сторил прекалено досаден за хората от ФИФА, защото след като се радва на дълга популярност, неговата употреба беше забранена през 2010 г. До ден днешен ФИФА продължава да налага тази забрана.

2077772

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ