Да се посмеем на Гришо

12.01.2016, 11:46

Ако не друго, поне това

   
 
Да се посмеем на Гришо

Ако искате да провалите някой български спортист, запознайте го с жена на име Николета. Може и Никол. Зависи в коя част на света се намира. Тази жена без да иска ще направи така, че целият свят да говори за нея, под претекст, че говори за гаджето ѝ.

На 10 януари световноизвестната изпълнителка Никол Шерцингер публикува във Facebook най-обикновена своя снимка с плюшено мече насред чаршафи. Онова, което последва, е буквално буря от коментари, с които, ако имате време, можете да се забавлявате часове наред. От крилати фрази като тази, че когато Гришо губи, губи само себе си, а когато е*е, е*е цяла България, до обяви за продажба на автомобили; от префърцунени коментари как някой българин го е срам от всички коментирали, до препоръки към Никол да става и да почва да прави мекици - много е смешно, хора! Виждате как една най-простичка снимка може да изкара от всякакви потребители хумор, за който дори не сте подозирали.

Всъщност всички тези нашенци (чиито коментари са над 95%, без да преувеличавам), които са писали нещо под тази снимка, сформираха един мини модел на българското общество. В добрия смисъл на това понятие. Много е смешно как някой може да се забавлява най-искрено, а друг да маха с пръст и да го поучава. Да се караш под снимката на сексапилна певица, само защото тя е гадже на българин, неподозиращ за твоето съществуване, е същото като да се разстроиш, че любимият ти персонаж от турски сериал е умрял - няма смисъл, никой не се интересува от емоциите ти. Хубавото на този flood от коментари под снимката на Никол е, че разсмя много хора. А ако не се смеем, сме загубени.

Има и лошо обаче.

Лошото е, че Гришо все по-осезаемо се превръща в онзи дразнещ тип "звезди", чийто личен живот става по-важен от състезателния. Наясно съм, че точно в този момент Григор е световната светлина в тунела на българския тенис, но това не значи, че трябва да сме слепи. Да, той е млад, той е амбициозен, той може, ние вярваме... но от известно време все е на косъм да победи, все малко не му достига, все психиката му не издържа.

Когато обаче новата ти връзка, за която си отричал месеци наред, се окаже по-интересна за сънародниците ти от спортните ти постижения, значи има някакъв проблем. И, не, проблемът не е в Никол, не е и в Мария Шарапова. Може би проблемът е, че плачеш на демонстративен и, ще ме прощавате - с неясна цел мач, а после отказваш да се състезаваш за родината си. Може пък само аз да не намирам логиката.

Всъщност целият този смях под снимката на Никол Шерцингер в по-голямата си част е блестяща самоирония. Не знам дали Григор Димитров и половинката му ще я схванат, а и може би изобщо няма да си правят труда. Но искрено ще се радвам, ако скоро имаме спортен повод да се забавляваме с Гришо. А не причината да е име на мацка. Всъщност, нека не е САМО име на мацка.

Както сега ние се смеем на ситуацията с тази снимка, пожелавам си/ни скоро Григор да се смее на нас и да докаже, че все още е способен спортист, а не се е пуснал по течението. Инерцията е кофти нещо. Колкото и геймове да вземеш, ако така и не спечелиш важния мач, друг ще се смее. Заслужено.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ