Баскетбол: как да станеш най-добрият?

31.01.2018, 12:00

Разбери как да бъдеш номер 1!

   
 
Баскетбол: как да станеш най-добрият?

Не всеки може да се похвали с невероятна точност на хвърляне на Кевин Дюрант, ненадмината маневреност на Майкъл Джордан и поразителни умения на Стеф Къри да владее топка. Всичко това не може да не предизвика възхищение и желание да станеш като тях, дори и по-добър. Разбира се, това е възможно. Само не подценявайте ситуацията, защото за да се доближете поне малко до майсторството на великите спортисти, трябва да притежавате не само чудесни спортни качества. Трябва винаги да помните, че дори гореспоменатите баскетболисти са изминали тежък път преди да се окажат на върха.

Ето няколко съвета за това как да станете най-добрия баскетболист:

1. Тренировки и още тренировки

Няма универсална тайна, която да ви помогне да станете най-добър веднага. Успехът ви зависи от това, колко време и сили сте готови да дадете на спорта. Искате ли да станете най-добър в занаята си? Давайте всичко от себе си и се подобрявайте всеки ден повече и повече. Съставете план и строго го следвайте, иначе всички предишни старания ще се окажат безполезни.

2. Тренирайте докато не се чувствате най-добър

Качеството рано или късно преминава в количество. Това не значи, че трябва да отделяте по-малко време на тренировките, а че 10 качествено изпълнени упражнения ще ви донесат по-голяма полза, отколкото 100, които правите в бързината. Високото качество на тренировки довежда към добро качество на играта. Не бързайте, съсредоточите се върху техниката и пазете енергията си на максимално високо ниво. Некачествените повторения губят времето ви напразно и правят играта ви неефективна. Например, Коби Брайънт може да тренира 20 часа без почивка, докато не посстигне желаното. В резултат, според статистика от Stakers.com, той се намира на третото място в рейтинга на НБА по количество на спечелени точки за цялата му спортна кариера.

3. Отделете внимание на детайлите

Много играчи не обръщат вниманието на подобни, на пръв поглед дреболии, като силови упражнения и тренировка на краката, но те могат да променят играта ви кардинално. Трябва да се уверите, че сте взели под внимание всички иначе дреболии, на които просто не сте обръщали внимание. В противен случай това може да ви доведе до крах. Не се отказвайте от някои елементи, дори ако смятате, че това е абсолютно не ви трябва. Всеки елемент на играта ви е част на един пъзел и вие имате нужда от всички елементи за да съберете цялата картина.

4. Пригответе се за трудности

Да бъдеш най-добър значи да работиш, да преодоляваш себе си и дори да се жертваш. Трябва да се съсредоточите върху целта си и да се приготвите за невероятни физически и психологически натоварвания. Бъдете дисциплинирани, не си позволявайте да бъдете мързеливи. Вървете към целта си без да спирате по средата на пътя. Бъдете готови за травми. Например, Шон Ливингстън, след тежка травма на крака  и дълъг период на рехабилитация трябваше да мине през години на тежка работа, за да се върне отново в играта. В съответствие с данните, посочени на Stakers.com, сега Шон играе като пойнт гард и атакуващ гард в ГолдънСтейт Уориърс.

Точният план, регулярните тренировки и вниманието към детайлите са много важни и са основни съставни части на отличния играч. Но най-важното е да обичате това, което правите, защото не е възможно да бъдете най-добър в това, което не ви носи никакво удовлетворение.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ