9 неща, които бебето ви учи всеки ден

10.03.2016, 17:00

То не само се смее, то се обучава

   
 
9 неща, които бебето ви учи всеки ден

Когато станем родители, си мислим, че през първите месеци и дори година бебето само спи, яде и трябва да му сменяме памперсите. Всъщност бебетата учат още от първите дни на живота си, това става посредством най-елементарните неща, които правят всеки ден. 

Хранене

Чрез храненето бебето учи, че е защитено и ценено. Затова, когато му давате мляко, гушнете го, говорете му и дори може да му попеете.

Говорене

Установено е научно, че бебетата научават много думи в най-ранна възраст, когато те са произнесени с по-висок мелодичен глас и с различна интонация. Доказано е, че децата на родители, които са се старали да им говорят така, знаят много повече думи на 2-годишна възраст, отколкото други деца. Разбира се, когато детето ви започне да говори, вече не е нужно да му произнасяте думите с такъв тон. Най-голямата грешка на родителите е да говорят на децата си на "бебешки". Думите трябва да се произнасят ясно, отчетливо и правилно, за да се научи детето да говори правилно.

Смяна на памперса

Чрез това така тривиално и понякога досадно действие, бебето ви се учи на рутина, ред и грижа. Така се изграждат първите му хигиенни навици и сигурността, че, когато е напикано и наакано, вие ще се погрижите за него.

1662752

Спокоен тон

Това може да е най-трудното от всичко, но трябва да тренирате. Да запазите спокоен тон в стресови и опасни ситуации е начин да научите детето си как да контролира емоциите си. Ако постоянно избухвате и нервничите, така ще се държи и вашето дете по-нататък. Ще видите, че бебето най-лесно учи възклицания като "Опа!", "Уф", "Ееее!" или "Оле, Боже Господи!". Дори и да се изпуснете да кажете някоя такава реплика, засмейте се и покажете, че нещата са поправими. Например: "Опа, изпуснах крема, но сега ще го почистя и всичко ще бъде наред.".

Храненето заедно

Ясно, че в началото вашето бебе ще иска да яде и после да спи, но ако можете да го включите по време на семейните обеди и вечери, то ще се чувства като част от семейството и много по-лесно ще свикне по-късно, че има време за хранене, когато цялото семейство сяда на масата и се храни заедно. Когато бебето ви е достатъчно голямо да седи на бебешко столче и да си държи шишето само, сложете го до вас на масата, когато се храните. И не се притеснявайте да му дадете само да държи лъжицата си, дори все още да не знае как се борави с нея. С гледане от вас, то ще се научи.

Разходки

Независимо дали ще разхождате бебето в количка, или в слинг, това е много важна част от неговото развитие. Когато го разхождате, вие му показвате света навън. Уверете се, че докато правите това, не се мръщите и не пуфкате и охкате, че времето не е хубаво, има много хора и т.н. Каквото отношение покажете към живота навън, такова ще възприеме и вашето бебе. За да научи повече то, когато минавате покрай сгради, цветя, всякакви неща, наричайте ги с имената им.

Прегръщане на майката и таткото

Показването на привързаност към партньорката ви ще възпита отношение на детето ви към семейството. Затова не се карайте и не си повишавайте тон пред бебето. Когато си говорите спокойно и се прегръщате, когато признавате любовта си един пред друг, детето ви също ще бъде спокойно и ще се научи да казва "Обичам те".

Пускане на музика

Бебетата обичат музика. Тя може да подобри настроението и концентрацията им. Танцувайте на някоя ваша любима песен заедно с бебето, като го полюшвате леко. Ще видите, че ще му хареса и ще помогне на чувството му за ритъм.

Казвайте "Чао"

Бебето ви може да се разстрои и натъжи, когато трябва да тръгнете накъде, но винаги му казвайте "Чао", не го оставяйте впоследствие да установи, че ви няма. Това е още по-травмиращо за децата. Кажете му, че скоро ще се приберете и че то много ще ви липсва, докато ви няма, но след няколко часа пак ще бъдете заедно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ