5 ситуации, в които децата се чувстват разочаровани

08.02.2016, 14:00

Може би така трябва

   
 
5 ситуации, в които децата се чувстват разочаровани

Като родители искаме да предпазим децата си от всички несполуки и въобще от всичко в този свят, което може да ги нарани. А може би не трябва. Разбира се, трябва да пазите децата си, особено когато са много малки, но с порастването им трябва да им дадете шанс да се научат на някои ценни неща. Има ситуации, в които децата трябва да изпитат поне мааалко разочарование. Наша важна мисия като родители е да ги подготвим за тези моменти.

Животът не винаги раздава добри карти

Дали ще са свършили билетите за филма, на който сте решили да заведете детето си, или пък любимият му отбор пада, то трябва да се научим че понякога нещата в живота не се случват така, както ги искаме. И единственото, което можем да направим, е да приемем този факт и да знаем, че не е толкова зле, ще го преживеем.

Някой важен за него го разочарова

Когато най-добрата приятелка на дъщеря ви покани друго момиченце на гости или чичото на сина ви не го заведе в зоопарка, както е обещал, нормално е детето да е разочаровано. В този случай не претупвайте нещата с реплики като "Ще си намериш други приятели." или "Чичо ти ще те заведе другата седмица.", по-скоро признайте, че знаете защо детето ви се чувства разочаровано, говорете с него за това как се чувства и после измислете нещо, което да правите заедно, нещо по-забавно от ходенето в зоопарка.

То не се е постарало и това си има своите резултати

Когато детето ви е разочаровано, защото има по-ниска от очакваната оценка в училище. Особено там децата очакват да постигат много с малко усилия. Това трябва да се промени. Детето ви трябва да е наясно, че щом не дава максимума от себе си, няма как да постига максимални резултати. Не става дума само за училище. Нормално е, ако детето ви не си мие редовно зъбите, те ще се развалят, ако яде само лакомства, ще е по-пълничко и също ще се отрази на зъбите му. Имайте предвид обаче, че най-важно е какъв пример давате вие на децата си. Ако и вие не полагате усилия, няма как да ги убедите, че те трябва да го правят.

Постарало се е, но пак се е провалило

Има и такива ситуации в живота. Тук най-трудната ви задача като родител е да покажете на детето си, че трябва да се радва за човека, който е постигнал най-високия резултат, вместо да му завижда. Да кажем, че са имали състезание по бягане в училище, вашият син е бягал като вятъра, но все пак Митко от неговия клас го е изпреварил. Научете го да се радва за постижението на Митко и да се амбицира следващия път той да постигне още по-добър резултат.

Разочаровано е от себе си

Това ни се случва много често и като възрастни. Правим грешки, знаем, че сме можели да се справим много по-добре и ни е яд на самите себе си, че сме били такива глупаци. Важното в този случай за децата ни, както и за нас, е просто да не упорстваме в грешките си, а да се поучим от тях, да се научим дa простим на самите себе си и да продължим напред.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ