Проект бебе – замразете сперма

23.11.2011, 10:15

   
 
Проект бебе – замразете сперма

Вярно, че това сигурно не е най-приятната тема за един мъж. Най-хубавото е, разбира се, децата да се правят по добре познатия ни обичен начин, но понякога, по зависещи и независещи от нас причини, това е практически невъзможно. Даже мисля, че вече изобщо не стои въпросът като такъв "Трябва ли да се замразява сперма?". Когато се налага, трябва, а още по-добре да се направи преди да се наложи. Ако пък не се наложи, още по-добре.

Фактите са тревожни. Ох, как мразя като се започне така изречението! Защото тревожни съдържа в себе си една прикрита тенденция на трагичност. Причините за тревожността са все от типа, че мъжете (и жените също) са подложени на все по-голям стрес, работят повече, не си почиват пълноценно, изобщо животът на високи обороти не се отразява добре на опашатите бойци - сперматозоидите. Но това е друг въпрос. Когато медицинските специалисти кажат, че фактите или изследванията са тревожни, направо хващайте епруветката и бягайте към стаичката за даряване на сперма.

Относно замразяването на сперма:

Винаги, съвсем нормално, освен ако вече не е станало ясно, че е абсолютно наложително, мъжете питат "Защо?".

Защо е необходимо човек да си прави застраховка живот, например? Защото никога не знаеш какво може да се случи след час, ден, седмица, месец, година и т.н. И няма абсолютно нищо странно да се възползваш от факта, че можеш, докато можеш. Друг е въпросът колко от хората наистина мислят за това, колко си правят застраховка живот и колко мислят за момента, в който ще искат да станат бащи. Едно нещо е сигурно – замразеният материал може и никога да не влезе в употреба, но пък няма с какво да ви навреди.

Докога?

Според информацията по въпроса на официалния сайт на "АГ болница д-р Щерев", при правилно съхранение спермата може да бъде замразена за доста дълго време, като в света има случай на родено здраво дете, след използване на сперматозоиди след 21 години. Е, доста странно би било на 81 години да искате да имате дете и да използвате материала си от преди 21 години, но с регулацията на тези въпроси се занимават определени институции. В момента искам да наблегна на възможността това да се случи, а възможност има.

Кой е собственик на замразения материал?

Това е един много важен въпрос, който има еднозначен отговор – собственик на генетичния материал е пациентът, който го е предоставил, а не клиниката, в която се дава, нито жената на даващия материала. Това ми се струва съвсем честно, тъй като мъжът е този, който трябва да се разпорежда със собствените си сперматозоиди.

Какво е участието на жената в замразяването на спермата?

Това си е тяхна работа, така да се каже. И е май е по-скоро личен или семеен, отколкото какъвто и да било друг въпрос. Но и жената, и мъжът, трябва да се заредят с дози търпение, когато започнат да опитват да имат деца чрез изкуствено оплождане. Ролята на жената обаче съвсем не трябва да се подценява. Тъй като жените много обичаме да предвиждаме, плануваме и да се разпореждаме, полезното в този случай би било жената просто да убеди мъжа до себе си, че няма нищо лошо, още по-малко тревожно, в това да замрази малко материал.

Както в кариерата си, брака, здравето, така и в проекта бебе, би било много полезно да се възползваме от предварителните мерки. При проекта бебе е добре мъжете да започнат със "складиране" или ако перифразираме добрата ни стара поговорка: "Бели сперматозоиди за черни дни".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ