Любопитни факти за семействата в Швеция

04.05.2021, 13:00

Личното пространство е на почит, а разводите стават лесно!

   
 
Любопитни факти за семействата в Швеция

В последно време разбирането за "семейство" много се разми, но всичко е наред, стига да има мир и разбирателство.. Но в Швеция семейството е малко по-различно от всеобщите ни представи.

Нека видим за какво става въпрос:

Жителите на Швеция са много затворени и чувствителни към личното си пространство. Много от тях, дори да се срещат с някого, продължават да живеят отделно. На шведски език има термин, наречен Särbo, който описва такива хора. Съжителстващите двойки, които не са женени, се наричат самбо. Те обаче имат почти същите права като семейните двойки.

Децата са равноправни членове на шведските семейства, а Швеция е на второ място по раждаемост в Европа. Родителите се редуват да ползват отпуск по майчинство от 8 месеца на човек, за да се грижат за детето си. По правило и двамата родители работят. Домакинските задължения са разделени по равно в семействата. В Швеция всяко психологическо и физическо наказание на деца е забранено от закона. Това не помага да се премахне напълно проблема с домашното насилие, но те продължават да работят по него. Личното пространство на детето също е ограничено. Шведските деца от най-ранна възраст познават принципа на Stopp - min kropp, което означава "Stop is my body". Без разрешението на детето никой не може да го докосне, дори родителите.

Разводът в Швеция е лесен. За да се избегне домашното насилие и неработещата семейна среда, Швеция е опростила процедурата за развод, доколкото е възможно. Необходимо е само съгласието на един съпруг. След развода детето живее заедно с родителите си, като прекарва при всеки родител по една седмица.

От 10 милиона жители на Швеция около милион са разведени. Следователно самотните родители се считат за нешо нормално. Освен това жените често имат деца чрез изкуствено осеменяване и сами ги отглеждат.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ