Как да шпионирате децата си

09.08.2011, 14:04

   
 
Как да шпионирате децата си

Всички, които сте родители, вече знаете колко е трудно да се възпитава дете, особено в тинейджърските му години. Като деца си мислим, че никога няма да допускаме грешките, които нашите родители са допускали с нас, но по-късно нещата коренно се променят. Тогава започваме да се чудим как да балансираме в отношенията с децата си, така че едновременно да следим какво се случва с тях във всеки един момент и от друга страна да ги накараме да ни имат доверие. Професионалистите от Fathers имат отговор на този така сложен въпрос. Вижте техните съвети за това как да шпионирате децата си.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДЕЦАТА СИ ДА ЧЕТАТ ТАЗИ СТАТИЯ. Те не трябва да знаят всичките тайни на родителите си.

Първата ви работа е да се осведомявате къде са децата ви, с кого прекарват времето си, любимите им неща, най-големите им трудности, кой е най-добрият им приятел, който никога не е стъпвал у вас, техните врагове, хората, от които взимат пример, от какво се страхуват, за какво мечтаят, какви са амбициите им. Трябва да знаете до каква степен можете да им се доверите и дали те ви имат доверие. С две думи трябва да разполагате с информация за тях, която те не подозират, че вие имате. Никога не знаете в кой момент тази информация ще ви бъде от полза.

Използвайте информацията, която имате

Например: ако синът ви се контузи по време на футболен мач в училище, ще ви е от полза да знаете какъв му е любимият сладолед.

Ако дъщеря ви е зарязана от някакъв глупак, който не я заслужава, ще е важно да знаете, че жълтите рози са любимите ѝ цветя.

Ако познавате децата си много добре, ще можете да им помогнете във всяка негативна ситуация.

Ако познавате вътрешния свят на децата си, ще знаете и ще можете да оцените какви хора са те всъщност, кои са силните и слабите им страни и така по-лесно ще можете да ги защитите или да предотвратите попадането им в неприятности. Целта е да ги накарате да осъзнаят: "Баща ми ме разбира. Той наистина ме познава". Особено когато дойдат тинейджърските години.

Да шпионирате децата си не означава да им четете дневника или да им пребърквате гардероба, раницата им или да се ровите в компютъра им. Тогава какво да направите?

Влезте в света на вашето дете

Предложете да закарате децата на училище

Ще се изненадате колко много можете да научите за детето си, докато шофирате кола пълна с други деца до училище. Няма нужда вие да започвате разговора. Всъщност най-много ще се отпуснат, когато забравят за вашето присъствие.

Другите родители

Те са допълнителните ви очи и уши навсякъде. Те са вашите шпиони. С който и да се размотават вашите деца, тези деца също имат родители и вие можете да комуникирате с тях.

Бъдете в крак с новите технологии

Без значение дали става дума за MySpace, Facebook, Twitter, трябва да сте на "ти" с технологиите и възможностите, предоставяни от социалните мрежи. Не е нужно да си правите по няколко профила, но бъдете във връзка с другите родители чрез интернет. Истината е, че все някъде, някога, децата ви ще попаднат на място, където се случва нещо опасно или незаконно. Все някой обаче от компанията ще се похвали в социалната мрежа. Не реагирайте твърде остро! Не обвинявайте децата си! Първо добре разгледайте фактите. Възможно е вашите деца да нямат нищо общо с това.

Оглеждайте стаите им

Когато не са вкъщи, влезте в стаята им, но само огледайте наоколо. Недейте да ровите в нещата им. Просто разгледайте обстановката като се завъртите на 180 градуса. Спомнете си от какво ви е било страх и за какво ви е било грижа на тяхната възраст. Позволено е да разгледате някоя книга, CD, плакат, но нищо повече. Прекарвайте по две минути в месеца в техния свят и напуснете без следа.

Възприемайте това, което и те възприемат

Четете някои от нещата, които те четат – книги, списания. Гледайте някои от филмите, които те гледат, играйте на игрите, на които те играят, чуйте музиката, която слушат. Може това да ви изнервя или дразни от време на време, но не си мислете, че децата ви пресъздават или имитират всичко, което четат, гледат или слушат. Те сами ще преценят кои неща от дадена култура да възприемат и кои да отхвърлят.

Баща, на който имат доверие

Опитайте се да бъдете този баща! Ако децата ви имат доверие във вас, те сами ще ви споделят проблемите си, без да има нужда да ги питате постоянно.

В случай че при разследването си намерите доказателства, че децата ви по някакъв начин застрашават живота си, тогава всички правила за осигуряването на самостоятелност и ненатрапчив родителски контрол отпадат. Животът на децата ви е по-важен от това да ви имат доверие.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ