Как да не се избиете вкъщи по време на изолацията?

30.04.2020, 13:00

Добър въпрос!

   
 
Как да не се избиете вкъщи по време на изолацията?

Независимо дали си женен, просто живееш с половинката си или пък имаш няколко съквартиранти, съжителството с други хора може да е истинско предизвикателство, особено, когато трябва да стоите вкъщи цял ден. От една страна е чудесно да си имаш компания, когато обществените места са затворени, но от друга страна вероятно много бързо ще ви писне да си гледате физиономиите и няма да можете да се понасяте след няколко дни.

Съставихме списък с прости препоръки, които ще ви помогнат да поддържате баланс в съжителството, както и стабилен емоционален фон.

Общувайте повече

Сега е моментът, в който да опознаеш по-добре хората, с които живееш. Може би не предполагаш, но те може би се интересуват от космоса или пък имат куп други неподозирани от теб влечения.

Нещо интересно, което можете да направите е да създадете определен обичай, който да спазвате редовно. Поне веднъж в седмицата се събирайте заедно, за да говорите за интересни теми, които ви вълнуват. Създайте нещо заедно, със собствените си ръце, пригответе вечеря, наредете пъзел или конструктор - всяко ново занимание ще добави нови цветове към живота.

2226457

Не се ограничавай само до хората, с които делите един дом. Вижте се с други хора във видеовръзка. Прави го често, защото на всички в момента ни липсва комуникацията.

Движи се повече

Дори да не изглежда, че си водил най-активния начин на живот, вероятно си ходил пеша, ходил си на работа, изкачвал си се по стълбите. Според проучванията движението се свързва с психологическото ни състояние. Колкото повече седим неподвижни, толкова по-тъжни и безплътни се чувстваме, появяват се раздразнение, гняв и други неприятни емоции. И оставайки вкъщи, обективно се движим много по-малко.

Не забравяй, че дори в режим на самоизолация можеш да намериш начин да бъдеш по-активен. Отиди пеша до магазина, изхвърли боклука, използвай стълбите вместо асансьора, участвай в почистването и други домакински работи.

Определяне на пространство

В един момент ще разбереш, че ти липсва лично пространство и времето, прекарано заедно с останалите, става по-малко интересно. Но все пак трябва да признаем, че все още можем да поддържаме поне частично развит ритъм на живот. Това да сме заедно ни носи радост, но през повечето време имаме нужда да прекарваме сами с работата, интересите и настроението си.

2226456

Всеки трябва да отделя работно време и време за себе си насаме си, а вечер можете да прекарате времето си заедно: вечеря на балкона или турнир по онлайн игри на дивана с пуканки. Ако имате малък апартамент, трябва да го зонирате.

***

При всички положения, трябва да се възползваме от положението, в което се намираме и да извлечем максимума от него. Кога друг път ще имаш време да изгледаш толкова много филми, заедно с половинката?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ