Изповеди в Reddit: Съжалявам, че станах родител

12.05.2021, 17:00

Не е лесно!

   
 
Изповеди в Reddit: Съжалявам, че станах родител

Родителството е огромно предизвикателство за всеки човек, решил да мине по този път. И това е причината някои хора започват да изпитват съмнения дали са взели правилното решение да станат родители. Затова в Reddit част от тях споделят анонимно защо съжаляват за избора си да имат деца.

Обичам децата си и ми казват, че съм доста добър татко и понякога ми е приятно, но през повечето време това просто източва силите ми. Разбирам, че има хора, които обичат да прекарват време с деца, точно както има хора, които обичат да говорят с непознати. Аз просто не съм от тях.

***

Не се чувствам като майка, чувствам се като гледачка. Не се радвам много да се грижа за дъщеря си и постоянно съм изтощена. Тази пандемия унищожи малкото разум, който ми беше останал, тъй като дори не мога да си направя малка почивка, защото няма училище.

***

Имам три. Наистина си мислех, че искам деца, защото това мислех, че трябва да направя: да бъда съпруга и да имам деца. Обичам ги и искам най-доброто за тях. Но нямам същата връзка с тях, каквато изглежда имат другите майки. Не ми липсват, когато трябва да отида на дълго пътуване. Просто усещам облекчение. Да ги държа вкъщи заради пандемията ми е наистина трудно. Не чувствам, че принадлежа в собствения си живот.

***

Това е като да имаш гости в къщата си, които не си тръгват с години, но трябва да се погрижиш за тях, за да избегнеш неприятности и да бъдеш съден от другите.

***

Синът ми се роди преди малко повече от година. Той не беше планиран. Със съпругата ми го приехме в живота си с отворени обятия. Обичахме го и се грижихме за него (и все още го правим) и се опитваме с всички сили да му осигурим страхотен живот. Но за мен правенето на всичко това изсмуква душата от тялото ми.

***

Обичам сина си, бих умряла за него. Бих убила за него, ако трябва. И все пак, ако можех да се върна назад във времето и да нямам деца, бих го направила. Не бях подготвена за дете, въпреки че планирахме тази бременност. Не бях подготвена за това колко ще загубя себе си и цялата си идентичност. Не бях подготвена за лишаването от сън, постоянното крещене, коликите. Мисля, че като цяло имах много лош опит като родител. НИКОГА няма да уведомя сина си за това; НИКОГА няма да позволя на сина ми да чувства, че е нежелан. Изборът да се роди не е бил негов.

***

Приятелката ми имаше 2-годишно дете, когато я срещнах. Сега той е на 5. Не планирах да имам деца, но го обичам. Почти съм свикнал, но в идеалния случай бих предпочел да няма дете наоколо. Никога не съм го казвал на глас.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ