Защо подаряваме цветя на 8 март?

01.03.2021, 17:00

Откъде произлиза обичаят?

   
 
Защо подаряваме цветя на 8 март?

8 март е международният ден на жената, в който сме свикнали да подаряваме цветя на майки, баби, съпруги, дъщери и приятелки. Оказва се, че тази традиция се е появила много, много отдавна.

Според легендата дори Адам започнал да дава цветя на Ева. Когато Адам и Ева живеели в рая, те били заобиколени от красиви градини. Веднъж попаднала на земята, на Ева започнали да ѝ липсват, а Адам, видял тъгата на любимата си, я ободрил с цветя.

2279138

Цветя започват да се подаряват още в примитивното общество. По онова време жените работят наравно с мъжете. Пролетта е най-спокойното време, когато не съществуват проблеми с намирането на храна и не трябва да се работи толкова усилено, както през лятото или есента. Тогава мъжете поднасят цветя като подарък, за да покажат, че всичко е наред и е време за почивка.

Също така цветята се използвали като начин за общуване между жените .Този език все още се използваше от жените от Изтока, които нямат право да общуват и да разкриват лицата си. Тази система от символи е приета дори и от европейците. Цветарите се появяват през викторианската епоха. Тогава те не просто правят букети, но скриват в тях криптирани съобщения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ