Детските оплаквания, които не бива да пренебрегваме

16.02.2016, 13:00

Наблюдавайте децата си

   
 
Детските оплаквания, които не бива да пренебрегваме

Когато станете родители, искате или не, ставате и някакъв процент доктори. Просто ви се налага толкова много да четете и да знаете за симптомите на разни болести, че е неизбежно. Понякога родителите преувеличават и твърде много се стряскат за всичко, свързано със здравето на децата им, друг път, заети с хиляди други неща, има вероятност да пропуснат важни симптоми. Ето някои от знаците, които никога не трябва да подценявате. Слушайте и наблюдавайте децата си.

Висока температура

Притеснителна е всяка температура, по-висока от 38 градуса при бебе под три месеца, 38,3 градуса при бебе между 3 и 6 месеца и по-висока от 39,4 градуса при дете между 6 месеца и 2 години. Ако детето ви вдигне висока температура, трябва да бъде прегледано от лекар.

Продължителна треска

Ако високата температура не се повлиява от лечение и продължава повече от пет дни, това не е нормално. Може инфекцията да е твърде силна и тялото на детето да не може да се пребори с нея. Треска, причинена от вирус, обикновено отшумява след четири дни. Ако продължава по-дълго, дори и температурата да не е много висока, може би има друга причина, например бактериална, и отново детето ви трябва да бъде прегледано от лекар.

Висока температура и главоболие

Веднага се обадете на доктора. Това може да е симптом на менингит и детето има нужда от преглед веднага.

Обрив

Независимо какъв е обривът, детето се нуждае от преглед. Не се опитвайте сами да се справите с обрива, защото не знаете от какво е причинен.

Бенки

Ако видите нова бенка на кожата на детето си, особено такава със странна форма или оцветяване, заведете детето на доктор.

Внезапни стомашни болки

Причините могат да са много и разнообразни. При малки деца докторите най-често се съмняват за проблеми с апандисита. Ако детето има болки в корема и повръща, не трябва да чакате и минута повече, отивайте на лекар и настоявайте за изследвания.

Главоболие с повръщане

Ако детето ви се събуди с болки в главата и повръща, това може да е признак за мигрена. По принцип мигрената при децата не е толкова опасна, но е възможно причината да е друга, затова отново се изисква преглед от доктор.

Слабо уриниране

По-слабото уриниране, пресъхнали устни, суха кожа, повръщане и диария са симптоми за обезводняване. Веднага извикайте доктор.

Сини устни

Оцветяването на устните или липсата на цвят, както и проблемите с дишането могат да бъдат симптоми на астма, алергична реакция, пневмония. Веднага трябва да се провери дишането на детето, най-добре от доктор.

Подуто лице

Подут език, устни, очи, особено ако са придружени с повръщане или сърбеж, са най-често симптоми на алергична реакция и трябва да се вземат моментални мерки.

Повръщане след падане

Ако детето ви падне, когато е по-малко от 6 месеца или след падане започне да повръща, това е опасно. Може да има и счупване, затова бързо се насочете към най-близкото медицинско заведение.

Обилно и продължително кървене

Ако детето ви се удари или пореже, а кървенето не спре след няколко минути или след притискане на кръвоносния съд, трябва да го види лекар.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ