Хормонът на любовта действа като марихуана

31.01.2021, 14:00

Канабиноидите и окситоцинът са основен фактор за сближаването на хората

   
 
Хормонът на любовта действа като марихуана

До интересно заключение са достигнали италиански невролози. То е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Според ново изследване хормонът на любовта (oкситоцинът) ни кара да усещаме удоволствие при общуване с други хора благодарение на това, че въздейства на мозъка като марихуана и в частност като канабиноидните вещества.

Хормонът окситоцин е основен в изграждането на привързаност между двама души. Наскоро е установено, че пръскането на маймуни с канабисов разтвор влияе положително на тяхното социално поведение, прави ги по-общителни и развива нивото на взаимодействие с други индивиди.

Новото проучване същото така е намерило връзката между марихуаната и окситоцина. Оказва се, че хормонът на любовта може да направи социалните взаимодействия по-полезни, стимулирайки нашата собствена мозъчна система. Според изследването окситоцинът освобождава вещество - анандамид, известно като "молекула на блаженството". Това, от своя страна, активира определени рецептори в мозъка, които повишават мотивацията и стимулират появата на щастие.

За първи път марихуаната се разглежда като нещо, което допринася за укрепването на социалните връзки. Това откритие ще помогне на учените да разберат как окситоцинът влияе на мозъка.

Източник: pnas.org

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ