10 начина да бъдете по-добри служители

18.08.2014, 15:42

Постарайте се

   
 
10 начина да бъдете по-добри служители

Както много хора са научили непосредствено след университета, търсенето на работа си е работа само по себе си. Това си е тежко начинание, защото не е лесно да попълвате едни и същи документи и да говорите едни и същи неща за себе си многократно. Дори когато си намерите работа, трябва постоянно да се стараете да се държите на положение. Вижте обаче някои трикове, които ще ви помогнат ако не да се издигнете, то поне да запазите позициите си на работното място.

Хобита

Да имате хоби е много важна част от умението ви да си почивате. Ако сте успели да се разтоварите през уикенда, то в понеделник сутрин ще бъдете по-свежи и продуктивни. Също така ще добиете доста по-положителен облик, който няма да остане незабелязан от шефовете задълго. Накратко – грижете се за себе си извън офиса и ще ви бъде много по-комфортно в него.

Изключете телефона си

Малко неща влияят по-отрицателно на продуктивността от телефона ви. Тоновете приложения и забавления в него ще ви разсейват постоянно. Да, телефонът може да ви спаси от скуката в офиса, но това е още една добра причина да го изключите. Скуката ще ви принуди да си намерите какво да правите и по този начин ще свършите поне още малко работа.

Наспивайте се

1364589

Липсата на сън може да се окаже пагубна на работното ви място. Хубавото наспиване е истински балсам за организма ви, а това може само да ви помогне в офиса. Излишно е да казваме, че когато сте по-свежи, ще допускате по-малко грешки и ще си свършите работата по-бързо.

Научете това, което не знаете

Звучи елементарно, но много хора не го правят. Защо? Много просто – мързел. Постоянно се оправдаваме, че имаме твърде много неща на главата и отказваме да се захванем с още нещо, дори ако то може да ни помогне за работата. Винаги се стремете да научите нещо ново, тъй като не се знае кога може да ви потрябва и какво предимство може да ви даде то пред колегите ви. Като стана дума за това...

Изпъкнете

Това може да стане много лесно – отидете малко по-рано на работа. Така, когато колегите ви дойдат, вие вече ще сте малко по-напред от тях. Също така преди важна среща с клиент може да проучите въпросния и после да кажете на шефа си какво сте открили. Но помнете – хубаво е да вършите допълнителна работа, но първо трябва да свършите основната.

Знайте си мястото

Наясно сме, че всеки шеф има трески за дялане, но не е ваша работа да повдигате въпроса за това. Вашата работа е да направите така, че мениджърът ви да се издигне в йерархията (и вие покрай него). Никой не обича всезнайковците. В критична ситуация си мълчете и оставете шефовете да се оправят сами. В крайна сметка и те трябва да покажат, че заслужават заплатите си, нали?

Внимавайте

Винаги се интересувайте от новини, свързани с компанията ви, за да не ви изненадват събития от сорта на закриване на някой отдел или фалит на конкурентна фирма. Това няма да помогне за изпълняването на всекидневните ви задължения, но ще покаже на шефа ви, че сте посветени на работата си.

Опознайте шефа си

Важно е да знаете какво харесва босът и какви са хобитата му, но е още по-важно да знаете какво се стреми да постигне в професионален план и как се надява да го направи. Така ще знаете какво се очаква от вас и как можете да помогнете на компанията. Все пак не забравяйте мениджъра си – може да сте любимецът на офиса, но все пак трябва да предавате докладите си лично, а не по имейл.

Вършете си нещата сами

В момента, в който си помислите, че мениджърът ви трябва да ви бъде бавачка е мигът, в който може да се наложи да си търсите друга работа. Не се отпускайте! Недейте да стоите и да чакате някой друг да ви свърши работата. Никой не харесва този тип служители.

Бъдете креативни

Въпреки че известно време няма да го очакват от вас, все пак е важно да имате идеи и да предлагате решение на проблемите. Но не е само хрумването – трябва да умеете да структурирате идеите си така, че те да придобият ясен вид.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ