Оманските имами за малко да забранят криптовалутата

01.05.2021, 14:00

Леле!

   
 
Оманските имами за малко да забранят криптовалутата

Имами от ингушки джамии се противопоставиха на криптовалутата. Оманските богослови обаче не са съгласни с тях. Ето защо те обявиха притежаването на биткойн за грях.

Биткойнът не нарушава законите на шариата, но все пак може да бъде забранен. Ингушските имами го приравниха с пари и злато, които не са забранени от исляма. Те обаче се почувстваха объркани от някои свойства на криптовалутата: търговия (поради колебания в лихвите, тя беше приравнена на хазарт) и лендинг (притежателите получават процент замразени средства, което изглежда като лихварство). Северен Кавказ е на първо място по отношение на измами с криптовалути. Повечето са в Дагестан и Ингушетия.

Оманските имами обаче разрешиха криптовалута. Те не наричат биткойна валута, защото не е достатъчно разпространен. По скоро го приравняват със стока, което прави невъзможни обвиненията в лихварство.

Държавният глава на Чечения заяви, че е придобил "дял в биткойн", за да следи развитието на криптовалутата и иновативните разплащателни мрежи. Кадиров нарече блокчейна "съмнително нещо", но заяви, че вместо да забрани индустрията, той ще бъде строго регулиран от държавата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ