Най-богатите американски спортисти

02.07.2014, 17:11

Шум на пари!

   
 
Най-богатите американски спортисти

За никого не е тайна, че американците обожават шума на парите. Банкнотите владеят света, а спортът е една от най-печелившите индустрии. Според списание "Forbes" компанията за спортни стоки Nike е инвестирала 3,8 милиарда долара в рекламни ангажименти. Голяма част от тези пари са отишли именно в банковите сметки на различни спортисти, за да носят обувките и екипите, произведени от компанията.

Спортистите живеят в постоянна среда на конкуренция. Те посвещават цялото си време и усилия да станат професионалисти, понасят хиляди лишения и жертви, за да докажат, че наистина заслужават огромните суми пари, които идват в банковите им сметки. Все пак никой не се издига до най-високите нива на професионалния спорт случайно.

В този материал сме събрали най-богатите американски спортисти за 2014 година.

Шакил О`Нийл

1325699

Състояние: 250 милиона долара

Големият чичо Шак е огромен – и по размери, и по банкова сметка. Той шест пъти е бил най-резултатен играч на НБА, четирикратен шампион, а в момента се изявява като баскетболен коментатор. Известен е с невероятното си чувство за хумор. "Големият Аристотел" (както го наричат в Лигата) има няколко филма зад гърба си, през 1993 година издава музикален албум, а от 2013 година има малък дял от акциите на отбора от НБА Sacramento Kings.

Джак Никлаус

1325703

280 милиона долара

Голфът не е евтин спорт, така че едва ли е изненада, че Джак Никлаус, който е един от тримата най-велики голф играчи на всички времена, се появява в този списък. В момента Джак е на 74 години и е професионалист от повече от 50 години. През 1974 г. за първи път издава своя справочник за голф играчи "Golf My Way", който продължава да се преиздава и до днес. През 2012 година Никлаус заработва колосалните 28 милиона долара.

Дон Кинг

1325696

290 милиона долара

Макар да не е спортист в пълния смисъл на думата Дон Кинг прекарва почти целия си живот по боксовите рингове и до голяма степен боксът дължи славата си именно на него. Той е бил промоутър на едни от най-големите шампиони в историята - Мохамед Али, Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Лари Хоумс, Хулио Сезар, Чавес и други. Ако Дон Кинг беше представител и на Кубрат Пулев, едва ли Кличко щеше да се крие толкова време от него и Кобрата отдавна щеше да му е сритал украинския задник.

Дейл Ернхард-младши

1325697

300 милиона долара

Неговият баща Дейл Ернхард-старши е член на "Залата на славата" на автомобилните състезания от серията на NASCAR. През кариерата си до този момент неговият син е изкарал 300 милиона долара от рекламни договори и състезателни победи. През последните десет години неизменно печели титлата "Най-популярен състезател" на годината. Състезателят също така притежава няколко бара и автосалон... Ей така, защото може да си го позволи!

Алекс Родригес

1325704

300 милиона долара

Колко богат е Алекс Родригес? Той е толкова богат, че притежава двата най-дългосрочни договора в историята на американския спорт. През 2001 година подписва десетгодишен договор на стойност 252 милиона долара с Texas Rangers, а през 2008 година се възползва от опция в договора си и го прекратява предсрочно, за да попише нов десетгодишен договор този път с New York Yankees на обща стойност 275 милиона долара.

Тайгър Уудс

1325701

500 милиона долара

Тайгър Уудс беше един от първите спортисти в историята, които успяха да минат 1 милиард като е стигал до колосалните 78 милиона през миналата година. Сигурно ще се зачудите каква е причината състоянието му да падне наполовина? Ами на чичо Тайгър нищо човешко не му е чуждо. Особено порно актрисите! Една доста цицореста такава става причина за развода със съпругата му, което довежда до загубата на половината от имуществото му. Сега, когато всичко вече приключи, той се опитва да върне шампионската си форма, но междувременно развива своята компания за проектиране на игрища за голф "Tiger Woods Designs", която основава през 2006 година.

Меджик Джонсън

1325702

500 милиона долара

Най-великият плеймейкър в историята на НБА е петкратен шампион и трикратен носител на титлата за "Най-полезен играч". Той взима участие в 12 мача на звездите, а през последния си сезон в асоциацията взима 18 милиона долара. В знак на уважение към бляскавата му кариера от ръководството на Лос Анджелис Лейкърс изваждат потника му с номер 32 от употреба. Истинската му финансова експлозия идва чак след приключването на колосалната му кариера. Според списание "Ebony" той е най-влиятелният чернокож бизнесмен на Америка за 2009 година. В миналото е имал дял от акциите на Лос Анджелис Лейкърс, а днес заедно със свои бизнес партньори държи мажоритарния дял от бейзболния клуб Лос Анджелис Доджърс и женския баскетболен отбор Лос Анджелис Спаркс. Ръководейки и осигурявайки инвестиции за милиарди долари, неговото лично състояние възлиза на около половин милиард долара. Освен с бизнес начинанията си той е и невероятен филантроп. След като през 1991 година публично обяви, че е HIV-позитивен, днес той е един от най-големите активисти и деятели за борбата с чумата на 20-ти век.

Майкъл Джордан

1325698

650 милиона долара

Според някои Майкъл Джордан е най-добрият баскетболист на всички времена. Дали това е така е предмет на много анализи и обсъждания и е работа на професионалистите, но със сигурност той е най-богатият баскетболист. За своите 13 години в Чикаго Булс "Въздушния" заработва скромничките 90 милиона долара от заплати. Но това са пари за черни дни в света на професионалните атлети. Още като активен спортист открива своята марка за спортни стоки "Air Jordan", която и до днес му носи изключително стабилни доходи. След приключването на състезателната си кариера подписва договори за рекламно лице на напитките Gatorade, Hanes и има договор с компанията за компютърни игри "Еlectronic Arts" за тяхната серия NBA 2k. Според списание "Forbes" дори 10 години след приключването на кариерата си Майкъл Джордан получава по 60 милиона на година от рекламни кампании. Отделно от всичко това през 1996 година играе във филма "Космически забивки" като самия себе си, а през 2006 година става частичен собственик на отбора от НБА Шарлът Бобкетс. През 2010 година купува и контролния пакет акции на клуба като става мажоритарен собственик.

Винс Макмеън

1325700

1,2 милиарда долара

Макар така нареченият професионален кеч да е по-скоро спектакъл, отколкото спорт или още по-малко действителна борба, е факт, че звездите там са изключително атлетични и преди всичко каскадьори, защото макар и всичко да е режисирано, опасността от болезнени контузии е повече от реална всеки път, когато излизат на ринга. Няма абсолютно никакъв спор, че феновете от другата страна на океана полудяват и истински се забавляват на шоутата. Председателят на Световната федерация по Кеч Винсънт Кенеди Макмеън е отговорен за всичко това. Той започва да работи в компанията на баща си като говорител до ринга, а 10 години по-късно наследява трона на Федерацията и вдига компанията до небето. Всъщност Винс Макмеън не участва в официален мач чак до средата на 90-те. 68-годишният председател има собствена звезда на холивудската алея на славата и е едно от най-новите попълнения в Клуба на милиардерите на САЩ със състояние в размер на 1,2 милиарда долара.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ