Магнатите отблизо: Алишер Усманов

26.09.2012, 17:46

   
 
Магнатите отблизо: Алишер Усманов

Поредният руснак, който ни сви шапката с историята на забогатяването си. Няма какво да се чудим и умуваме още какво да ви кажем в аванс, а направо ви даваме да се запознаете с...

Алишер Усманов

Роден: 9 септември 1953 г. в Чуст, Узбекистан

Занимание: основен акционер в Metalloinvest, съсобственик на MegaFon, собственик на вестник "Коммерсантъ".

Богатство: 18 милиарда долара

Роден в съветската (тогава) държава Узбекистан в семейството на държавен прокурор, Алишер заминава да учи в Московския държавен институт по международни отношения, където през 1976 г. завършва висшето си образование в специалност "Международно право". По време на обучението си се запознал с тенденциите в бизнеса в световен мащаб и разпознал перспективите си. Но тогава става жертва на политически репресии (според него) и през 1980 г. влиза в затвора в Ташкент, където лежи 8 години по обвинения за измами и изнудване. В края на 1986 г. обаче бива условно освободен за добро поведение и разкаяние, а по-късно Върховният съд на Узбекистан отменя първоначалната му присъда, обявявайки обвиненията и доказателствата за "изфабрикувани".

През 1997 г. Усманов решава, че трябва да учи в Академията на финансите, където да придобие повече познания, които да му служат в полза на бизнес идеите му. Постепенно Алишер развива интересите си в областта на ценните метали, природния газ и медиите.

Започва с Metalloinvest, която основава заедно с партньора си Василий Анисимов. В тази компания влизат редица основни металодобивни предприятия и това прави Усманов един от 10-те топ производители на стомана в Русия.

Става президент на Gazprom Invest Holdings, което е дъщерно дружество на добре познатата ни държавна руска компания "Газпром", като ролята му е да управлява това, което от "Газпром" наричат "най-трудните и чувствителни финансови транзакции".

От тук насетне всичко се развива с невероятна скорост. Усманов става основен акционер в кипърският холдинг Gallagher, който се описва като глобален конгломерат с основни инвестиции в стоманената индустрия, технологиите, петрола и газа, медиите и фармацевтиката. През 2006 г. Алишер придобива и акции от австралийски минни компании, а след това се насочва и към акциите на лондонската Nautilus Minerals, които добиват злато и мед от морското дъно край Папуа Нова Гвинея.

Отново през успешната 2006 г., магната започва да инвестира и в медиите. Купува вестникът "Коммерсантъ" (за 200 милиона долара), а след това поръчва 50% процента от акциите на руския спортен канал 7TV и следващата година придобива 75% от музикалната телевизия MUZ-TV.

През 2007 г. Усманов решава да купи дял от футболния клуб Арсенал, а днес е един от основните акционери. Само две години след това бизнесменът нагазва и в технологични води, като придобива стабилен акционерски дял от Digital Sky Technologies. Сега Алишер има 2% акционерен дял от Facebook, както и дялове в сайтовете Zynga.com, Groupon.com, Twitter.com, Vkontakte.ru, Mail.ru. Преди да преминем към разточителната му природа, нека не забравяме да споменем и че Усманов е съсобственик на телекомуникационната компания MegaFon.

Да си дойдем сега на думата, Усманов е един от руските олигарси, които обожават да харчат пари. Е, и да раздават от време на време. Мегнатът притежава викторианско имение в Лондон на стойност 77 милиона долара и имение в Съри на цели пет века. Но за сметка на това досега е дал 120 милиона долара от собствения си джоб за дарения, съосновава Фондацията за изкуства и спорт – един от основни поддръжници на предложението Световната купа 2018 да бъде в Русия, освен това е и гарант на благотворителния проект "Хиляда руски градове".  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 27.09.2012 | 13:19
5 Стана ми смешно като се сетих как руснаците се отнасят към всякакви "джикистанци", но ето че този се е добрал до милиардите.
от Не е посочен | 27.09.2012 | 10:32
4 винаги съм се чудела как ли минава денят на един човек,който има 18 милиарда зад гърба си...а как ли минават дните на децата му...
от Не е посочен | 27.09.2012 | 10:10
3 Още един успял човек!
от Не е посочен | 26.09.2012 | 20:07
2 "Постепенно Алишер развива интересите си в областта на ценните метали, природния газ и медиите." Определено е знаел къде да се насочи!! :)
от Не е посочен | 26.09.2012 | 19:15
1 Мога само да им се възхищавам и да черпя идеи :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ