Кой беше Стив Джобс?

06.10.2011, 16:54

   
 
Кой беше Стив Джобс?

Съосновател и до скоро CEO на Apple, съпруг на Лорън, баща на четири деца, роден на 24 февруари 1955 г., починал на 5 октомври 2011 г. на 56 години. Това и още много биографична информация за Стив Джобс можете да намерите в Уикипедия. В YouTube можете да намерите неговите речи, най-знаменитата от тях - тази в Станфордския университет от 2005 г., бе споделена стотици хиляди пъти през последните около 12 часа.

В памет на Стив днес цялото интернет общество публикува негови цитати, речи, снимки и творения в знак на почит към един велик иноватор, един модерен гений и творец, оставил своята неизличима следа в историята на технологичния прогрес. iBow - аз се покланям.

През последните години не спирам да имам пряк досег със Стив Джобс и неговите продукти, и не само аз разбира се, а милиони хора по цял свят. Въпреки това, първата ми среща с него не бе директна и тогава въобще не знаех какво е Apple, каква е разликата между Mac и PC, нито кой е Стив Джобс. Разбира се, братовчед ми имаше един от първите модели на Mac, но по това време, трябва да съм бил втори или трети клас, си мислех, че Mac и PC са просто две различни марки компютри като SEGA и Nintendo. Какво ти разбира едно 7-8 годишно хлапе от процесори, архитектури и т.н. Няколко години по-късно, за първи път с Джобс ме сблъска киното и по-точно една видеокасета с филма "Пиратите от силиконовата долина". В този филм се разказва всичко за Apple, за Microsoft, за Бил Гейтс и Стив Джобс, за двама мечтатели, които не се спират пред нищо, за да осъществят мечтите си да променят света завинаги.

До ден днешен това е първият и единствен път, в който съм гледал "Пиратите от силиконовата долина" - това, разбира се, ще се промени на фона на съвсем скорошните събития. Не защото искам по още един начин да почета паметта на Джобс, а да си припомня как точно се запознах с него и защо бях и продължавам да бъда толкова впечатлен от идеите му.

Не от творенията му, а от идеите му. Защото преди да има iMac, iPod, iPhone и iPad имаше само Mac или по-точно Macintosh, а преди това и Apple Lisa. За последните два продукта става въпрос и в гореспоменатия филм. Но преди всички тези джаджи и машини има само един Стив Джобс, чиито идеи за бъдещето започнаха една технологична революция, която едва ли някога ще свърши.

Не трябва да забравяме, че именно Джобс даде на света, на децата по света, Pixar - анимационното студио, чието име е в основата на всички феноменални филмчета през последните 16 години. Като ръководител на Apple пък Стив винаги се е стремил към това да постави своята компания на първо място в технологичния сектор, като компанията, която предвижда, задава и контролира тенденциите в света на модерните, на иновативните и най-вече на значимите технологични произведения.

338 патента са регистрирани на името на Джобс в американското патентно ведомство, в които той е посочен като изобретател или съ-изобретател на патентованата технология. Неведнъж съоснователят на Apple е определян като най-големия егоцентрик в Силиконовата долина - факт, който многократно Стив е и потвърждавал и опровергавал с поведението си.

2003 г. е преломна за личността на Джобс, който тогава получава диагноза рак на панкреаса. В битката с коварната болест този патриот на технологичния подем се научава на смиреност и заема една по-философска позиция спрямо вечния въпрос за живота и смъртта. Именно тази позиция е в основата на речта на Джобс от 2005 г. - тази пред Станфордския университет, в която този модерен гений разказва своята житейска история, своя опит и го предава на студентите, в чест на чието дипломиране е и това слово.

"Остани гладен. Остани неразумен. И аз винаги съм желал това за себе си. И сега, когато вие завършвате, за да започнете нов живот, аз ви пожелавам същото. Останете гладни. Останете неразумни." - думите, с които завършва своето обръщение Стив. Той не пожелава на тези млади хора успехи, кариера, семейство, а им завещава идеята да живеят собствения си живот, да следват собствените си идеали и да ги следват докрай.

За един долар на месец като CEO на Apple Джобс даде много на компанията, на света и на семейството си. За един долар на месец той промени правилата на играта и дори я спечели.

Сега, когато всички се сбогуваме с него, всеки един от нас ще запази в себе си образа на Джобс, който е познавал, обичал, уважавал, ненавиждал, мразил. За едни ще е лидерът, който поведе една компания към върха и го изкачи, за други ще е бащата и любящ съпруг, който винаги е бил опора, за трети той ще е менторът, източникът на вдъхновение и примерът, който да следваме. За мен Стив Джобс остава завинаги пират - пиратът на Силиконовата долина, който остана гладен и неразумен, но никога не наведе глава.

Почивай в мир.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ