Кои са най-разпространените професии сред славянските народи?

04.09.2019, 09:00

А ти с какво се занимаваш?

   
 
Кои са най-разпространените професии сред славянските народи?

Често ни определят като слаборазвити нации и ни смятат за доста мързеливи. Истината е, че има доза истина в това. Най-масово заеманите длъжности от славянските народи често изискват ниска квалификация или дори никаква. Разбира се, има високоплатени работни места, в които се труди квалифициран персонал, но не сме поставили много висока граница в сравнение с останалия свят.

Най-търсените професии са в секторите на IT и бизнеса, но поради задължителната заетост на специалисти с умения, опит и формално образование, работните места на по-ниско ниво са далеч по-популярни сред масите. През последните пет години онлайн данните от списъците за работа показват, че тва са най-често срещаните позиции, които славяните на възраст 16-60 години са склонни да избират, групирани в следните четири основни сектора - строителство, общество, икономика и бизнес, ИКТ и ИТ.

Строителство

2180318

Строителният сектор винаги търси работници в завода, машинисти, строителни работници и ръководители. Броят на наличните места винаги е голям не защото има недостиг на кандидати за тези професии, а защото има множество сайтове, които се нуждаят от допълнителни служители, които да свършат мръсната работа на минимална заплата. Липсата на образование или друга квалификация, липсата на години опит и много други фактори подтикват много славяни да търсят работа в този сектор.

Публичен сектор/Услуги

2180317

Публичният сектор обхваща огромно разнообразие от кариери в здравеопазването, образованието, поддръжката и много други видове обществени услуги - от водопроводни и спешни служби, чак до правоприлагане. Асистенти и търговски служители, таксиметрови шофьори и шофьори, сервитьори и бармани, охранители, фризьори, служители на фитнес зали, рецепционисти, публични и частни учители и фармацевти държат челните места за работа в публичния сектор в славянските страни. Някои от тях всъщност изискват по-високи нива на опит и могат да бъдат значително доходоносни, независимо от държавата, но заплащането за тези позиции е предимно ниско.

Икономически и бизнес сектор

2180314

Неразвитата държава обикновено се характеризира с лоша икономика и има слаби тенденции сред славяните да търсят работа в частния сектор на бизнеса и икономиката като счетоводители, HR, PR, персонал и ръководители на проекти, мениджъри на социални медии. Защо? Просто е - частните компании са склонни да плащат повече и да предлагат други обезщетения, които не са свързани със заплати. От друга страна, същите икономически и бизнес позиции в публичния сектор обикновено предлагат по-малък доход, погрешно се възприемат като монополизирани и не на последно място, повечето славяни се грижат повече за личните си финанси, отколкото цялостното състояние на страната.

IT сектор

2180316

С непрекъснатото развитие на технологиите и комуникациите секторите на ИКТ и ИТ предоставят множество възможности за кариерно развитие. Що се отнася до работните места в областта на ИКТ в славянските страни, представителите на поддръжката, системните администратори, разработчиците на софтуер, анализаторите и инженерите са най-популярните позиции, заети от славяните. Поради факта, че ИКТ обикновено (но не винаги) има по-висока минимална заплата в сравнение с други сектори, младежите и възрастните са склонни да изберат квалификация и образование, необходими за ИКТ инфраструктурата. Нещо повече, позициите от по-ниско ниво в този сектор винаги търсят по-малко опитен персонал, без да изискват от тях да извършват болезнен, уморен и мръсен ръчен труд, което е още една причина, поради която толкова много хора търсят работа в ИКТ / ИТ компании.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ