Осем от най-абсурдните забрани в Китай

03.07.2014, 16:00

И защо Брад Пит има забрана да влиза в страната

   
 
Осем от най-абсурдните забрани в Китай

"Съжаляваме, текстът е изтрит" - това е надписът, който често можем да видим в интернет пространството в комунистическия Китай. Напоследък се забелязва отпускане на юздите, що се отнася до изразяването на мнение. От Партията започват да намират за не толкова зле да се вслушват в мнението на гражданите. Въпреки всичко, в Китай все още контролът е як и има такива забрани, които ще ви се сторят меко казано откачени.

Представяме ви осем от най-абсурдните забрани, които виреят в Китай.

1. Алиса в страната на чудесата

Известната приказка на Луис Карол е забранена в провинция Хунан в Китай под претекст, че животните не може да говорят човешки език, защото по този начин се приравняват на едно ниво с човешките същества.

2. "Теория за Големия взрив" ("The Big Bang Theory")

Американските шоу програми намират прилична аудитория сред младото поколение на Китай. Наскоро обаче правителството с един замах спря сериалите "Добрата съпруга", "Военни престъпления", "Адвокатите от Бостън" и изключително популярния от двете страни на Тихия океан  "Теория за Големия взрив". Когато китайските почитатели искат обяснение, от агенцията по цензурата им казват, че или нямат авторско право, или че съдържанието нарушава конституцията на Китай, застрашава суверенитета на страната и териториалната ѝ цялост, провокира проблеми в обществото, насърчава нелегалната религия и провокира етническа омраза.

3. Хазарт

С изключение на две държавни лотарии, хазартът в Китай е незаконен. Казината в Лас Вегас са мечтано място за жителите, но законите са толкова строги, че незаконни са дори рекламите за абсолютно законни игрални зали в околността на страната.

4. Игрални конзоли

След 14 години без Xbox или Playstation за китайските деца и по-възрастни, тази забрана все пак отпада. Оправдание за налагането на забраната е насилието, което се съдържа в повечето игри, а някои заглавия все още са незаконни в страната.

5. Онлайн срещите за служителите на армията

През 2010 г. Централната военна комисия на комунистическата партия в Китай въвежда серия от интернет ограничения за служителите на армията. "Търсенето на партньори, работа, приятели е забранено през публичната мрежа. Използването на услугите на интернет кафета не е позволено. Да се създават уебсайтове, блогове и форуми в интернет не е позволено." Забраната е наложена, за да предотврати издаване на секретни тайни по време на чат.

6. Припомнянето за клането на площад Тянанмън

Не само, че инцидентът е забранен за споменаване във всички учебници, но и над 100 термина, свързани със случая, са блокирани от интернет търсачките около датата на клането. Тази година Google деактивира всички връзки и линкове, водещи до 25-годишнината от инцидента.

7. Брад Пит, Ричард Гиър и много други популярни личности

Китайското правителство доказва, че има изключително ниска толерантност, когато става въпрос за Международното движение за свободен Тибет. Актьорите Харисън Форд и Ричърд Гиър, които са благочестиви будисти, имат забрана да влизат в страната след изразяването на публичната им позиция, подкрепяща Тибет. Мартин Скорсезе пък е забранен в Китай заради филма си от 1997 г. "Кундун", описващ живота и изгнанието на Тензин Гюатзо – 14-ят Далай Лама. Брад Пит има забрана за влизане на територията на Китай само заради участието си във филма "Седем години в Тибет".

8. Аватар (2D)

След като в Китай се наслаждават две седмици на филмовия хит, "Аватар" е забранен. Властите заявяват, че причината е икономическа и така се облагодетелства излъчването на филма в 3D формат. Но тъй като в Китай съществуват само 550 екрана за триизмерен формат, по-скоро се смята, че властите държат филма далеч от обществената сфера. Впоследствие се забранява излъчването на филма по телевизиите. Счита се, че всичко това се прави, за да се даде път на китайските продукции и да се цензурира съдържанието на Аватар, което може да се счита като алегория за политиката на Китай за принудително изселване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ