Медицински практики от сериалите и филмите, които са пълна измислица

23.12.2020, 17:00

Не вярвай на това, което виждаш по телевизията!

   
 
Медицински практики от сериалите и филмите, които са пълна измислица

Във филмите и сериалите медицината прави истински чудеса - д-р Хаус поставя диагноза след като получава магическо прозрение, лекарите връщат мъртъвци от гроба с помощта на дефибрилатор и какво ли още не. Но в действителност нищо не е толкова магично и драматично. Сега ще разбием и няколко мита пред теб!

Амнезията не е това, което изглежда

Краткосрочната загуба на памет изобщо не унищожава всички спомени, както се случва с Джейсън Борн и много други герои. По правило хората с амнезия забравят определени фрагменти от паметта, но дори и тогава се възстановяват бързо, ако нараняването не е твърде тежко.

Сърдечните пристъпи са връхната точка на драмата

Във филмите героите се хващат за сърцата и веднага усещат, че получават сърдечен удар. В действителност човек може да изпитва само лека гръдна болка в продължение на много часове. И ако състоянието е сериозно, тогава едва ли изведнъж ще изпадне в безсъзнание, както често се показва по телевизията.

Борбата с кървенето от носа е противопоказна

Лекарите в киното често препоръчват в случай на кървене от носа да наклониш глава назад. На практика, ако направиш това, кръвта може да изтече в дихателните пътища и да се задавиш. Най-добре е да седиш неподвижно и да прищипеш мускулната част на носа.

Сърдечно-белодробната реанимация изобщо не е толкова ефективна

Често героите във филмите прави кардиопулмонална реанимация до посиняване. И доста често успяват да върнат човек от оня свят. Безсмислено е да се спори, дори експертите казват, че КПР е най-добрият метод за реанимация. Но, за съжаление, в действителност това не винаги помага. И още повече за удавници.

Дефибрилаторът не е възкресител

Всъщност тези устройства са необходими за коригиране на сърдечното мъждене, тоест десинхронизация в работата на сърцето. А кинематографичното изтегляне на човек от оня свят е от категорията на фентъзито.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ