Как да защитиш телефона си?

28.08.2019, 09:00

Полезни съвети

   
 
Как да защитиш телефона си?

Системите за сигурност стават все по-надеждни и мощни, а измамниците са по-хитри и находчиви. Как да се предпазиш от подслушване, кражба на пари или измама? Най-лесният начин е да изхвърлиш телефона. Но да живееш без него е почти невъзможно. Затова споделяме съвети, които ще помогнат да защитиш своите устройства.

Влизай през VPN

Винаги влизай в мрежатачрез VPN. Просто изтегли приложението и никой няма да знае какво си правил в Интернет. Пази се от безплатен софтуер, защото той може да доведе до изтичане на данните ти.

Сложи си парола за отключване

Мислиш си, че пръстовият отпечатък и лицевото разпознаване са най-сигурните методи. Точно обратното. По-добре е да зададеш сложна парола и да забраниш въвеждането на ПИН код повече от 3-5 пъти.

Активирай двуфакторна верификация

Паролата ти може да бъде открадната, но ако имаш двуфакторна верификация, това няма да е достатъчно за недоброжелателите. В този случай те ще се нуждаят от телефона / компютъра / таблета ти, за да влязат в социалните ти мрежи.

Не се обаждай и не изпращай SMS-и 

Телекомуникационните оператори трябва да предоставят на властите скрийншоти на твоята кореспонденция и разпечатки на обаждания. За да избегнеш това, използвай незабавни месинджъри с поддръжка за криптиране от край до край, като WhatsApp, Signal, Telegram.

Криптиране на файловата система 

На телефоните тя е включена по подразбиране. Но шифроването трябва да се включи и на компютрите. В Windows трябва да провериш дали Bitlocker е включен, а на Mac - FileVault.

Изключи показването на текста на съобщението в известието

Това ще помогне не само да спасиш тайната на кореспонденцията от любопитни очи, но банкова си сметка. 

Инсталиране на актуализации 

Актуализации са много полезни, включително за безопасността на данните ни. Разработчиците затварят "дупки”, през които може да изтече информацията ни.

Обръщай внимание на странни неща 

Приятел ти пише в 5 сутринта, въпреки че със сигурност трябва да спи по това време? Обикновено той не търси по име, но този път се обръща към теб сякаш по паспорт? Нещо не е наред. Пази се от измамници.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ