Battlefield 3: Виртуалните бойни полета никога няма да са същите  9 Виж всички снимки

23.11.2011, 12:18

   
 

Че през последните две-три години видео игрите направиха фамозен визуален скок, е факт, който трудно може да бъде отречен от всякаквите там божества, в които вярват вече над седем милиарда жители, населяващи чудната ни планетата. Че развлекателният софтуер се превърна в забавление, основно за големи, тоже. Не на последно място, в рамките на въпросните последни няколко години стана ясно, че от същия този развлекателен софтуер се правят пари, колкото нито един останал ентъртейнмънт продукт, рожба на другите големи развлекателни индустрии не може да помирише. Прочее, само за първите пет дни, откакто е на пазара, Call of Duty: Modern Warfare 3 е реализирал продажби в размер на 775 милиона долара. На практика, ако съберем приходите на Modern Warfare 3 и предишното Call of Duty, Black Ops, ще открием, че двете игри на Activision са изкарали повече пари от дебютните уикенди на всичките осем филма за Хари Потър, комбинирани в едно.

Не случайно посочих различни числа, както и името Call of Duty: Modern Warfare. Числата - защото са съставна част от тук представения продукт, а Modern Warfare 3 - защото на практика се явява основният конкурент на Battlefiled 3.

Нека започнем първо с числата. Battlefiled 3 използва графичния двигател Frostbite 2, който предлага графична изработка, която в много отношения демонстрира бъдещето на ААА заглавията във визуален аспект. На компютър от висок клас Battlefield 3 е абсолютен виртуален оргазъм, който трябва да бъде видян в действие, за да може да бъде напълно усвоен. Никакви клипове в YouTube не могат да ви подготвят за визуалната (реалистична) феерия, която представят шведите от DICE. Истината обаче е, че дори на стандартна машина или HD конзолите PS3 и Xbox 360 играта изглежда превъзходно. Анимации, моделиране на човешки индивиди, физика, модел на разрушаване на околната среда и осветление от космоса имат силата да ви накарат да преживеете единичната кампания на Battlefield 3, а не просто да я изиграете.

Тя, милата, се преминава за скромните 5-6 часа, а сюжетната ѝ линия е клиширана точно толкова, колкото са и лентите на също толкова милия Майкъл Бей ("Трансформърс", "Лоши момчета", "Пърл Харбър" и др.). Кому е нужна обаче засукана история, когато всичко се върти около гръмогласни пушкала, бесен монтаж, фамозна визия, арабски терорист, руснаци, американци и силно скриптирана и също толкова търсена кинематографичност?

И, ако единичната кампания е просто ордьовър, то основното ястие в Battledield 3 е мултиплеърната част на играта. Последната защитава по съвършен начин името на продукта, защото е може би най-реалистичният симулатор на "бойно поле", на който сме попадали до този момент. В случая не говорим за миниатюрни карти, които могат да бъдат наизустени за броени минути. Говорим за Google Maps. Масивни терени, на които до 64 човека могат да използват превозни средства, между които танкове, джипове, бронетранспортьори и забележете – хеликоптери и изтребители. Километри теренно разнообразие, пред което Modern Warfare 3 стои като пясъчник, поставен редом до Дисниленд.

Battlefield 3, приятели, е действителна война, оживяла във виртуалните вселения, при която важат законите на нейната реална посестрима. С други думи бат’ Рамбо тук място няма - войната се печели с колективен дух, войната се печели със стратегия. В общи линии хукнеш ли да припкаш по картата като млада антилопка, излизайки от различните видове ограждения, вечните бойни полета ще бъдат твои за обработване само няколко секунди по-късно.

Нататък, моделът на разрушение в Battlefiled 3 е изключителен – кажи-речи всичко в тази игра (при мултиплеъра) може да бъде разрушено. Тоест, ако смятате, че сте се скрили в дадена сграда, то помислете отново, защото е достатъчно едно единствено RPG, чрез което въпросната може да бъде срутена до основи. Същото важи за всякакви кули, каменни блокове, бетонни ограждания и т.н.

Естествено, като при всеки уважаващ себе си модерен шутър и Battlefield 3 предлага купища екстри за отключване, вдигане на рангове и какво ли още не. В този си вариант мултиплеърът на Battlefield 3, като разнообразие, е в общи линии безкраен.

Към мултиплеърната графа трябва да допълня също, че при конзолните платформи въпросният е леко окастрен, като бройката играчи, които могат да участват, е "само" 26 (срещу 64 при PC). Но за радост на притежателите на PS3 и XBox 360 мултиплеърът е също толкова пристрастяващ.

Задължително трябва да отбележа и съвършения звук на играта, който ще напъне до краен предел всеки субуфер, с опасност съседите наоколо да се замислят съвсем сериозно за скоропостижно откриване на бленуваното надеждно хранилище. Абсолютно всеки един изстрел, независимо дали е в близост до играещия или в далечината, ще остави своята звукова следа в колоните, а свистеното на тези, преминаващи в близост, може да докара по полуда по-лабилните играчи. На моменти, признавам чистосърдечно, е магическо.

За финал, Battlefield 3 e абсолютната куршумна асамблея на войната. Игра за хора с афинитет към реалистичните военни действия, която може да задържи споменатите за месеци, а защо не и години напред. Battlefield 3 е и перфектна визуална демонстрация на какво е способен комерсиалният хардуер на нашето време. Следващата голяма виртуалната война, която чакахме от времето на втората част. Продукт за сериозните играчи, който надцаква по всички важни за подобен тип заглавие показатели (освен по продажби) основния си конкурент Modern Warfare 3. Не че продажбите на Battlefield 3 са лоши, разбира се – до момента са продадени над 6 милиона копия от общо 10-те, пуснати в продажба от издателя Electronic Arts.

А, щях да забравя, Battlefield 3 възнаграждава и с особено вкусен десерт, под формата на алтернативна кооперативна кампания. Която е адски предизвикателна, но и по другарски забавна...

Battlefield 3 може да бъде открит в специализираните магазини за PC, Xbox 360 и PlayStation 3

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 24.11.2011 | 16:35
1 Да ви имам и гадните игри графика та графика...за 5-6 часа геймплей ще си карам машината да се бъхти НИКОГА!... нали за к'во ни е история нали имаме да се пушкаме там с НЕ-Реалистични оръжия... ае когато направят свестен геймплей и оптимизирана графика ще си забхъхта машината за нея иначе ии КБ нема изхаба за нея ;)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ