15 изобретения, с които японците са благословили света

03.08.2019, 14:00

Нека проявим малко благодарност

   
 
15 изобретения, с които японците са благословили света

Лесно е да се забавляваме покрай странностите на японците, но истината е, че този народ е създал някои от най-важните цивилизационни изобретения: оръжия, електрониката, забавления. Техните изобретения проникват в нашата култура, развлечения и ежедневие. Ето и някои от тях.

1. Когато 90% от съвременната комуникация представлява размяна на емоджита, няма как да не благодарим (или обвиним) японците за това. Емоджитата са създадени от Шигетака Курита и неговия екип от компанията NTT DoCoMo, които са били разочаровани от текста като единствен начин за предаване на информация. Като алтернатива, те създават емоджитата.

2. Разбира се, т.нар. "инстантни спагети" (или рамен). Кой не си пада по тях? Момофуку Андо ги изобретява, след като става свидетел на разрушението покрай Втората световна война. Чикин Рамен са първите продадени инстантни спагети, което става някъде през 1958 г. 

2072833

3. Първата новела е написана от жена на име Мурасаки Шикибу през 11 век в Япония. Нейното заглавие е "Историята на Генджи" и раказва за красив аристократ и неговите любовни истории.

4. Sord SMP80 / 08, който бива изобретен през 1972 г., е първият микрокомпютър. Макар че се оказва пълен провал и реално отпада от производство, Sord SMP80 / 08 представлява голям скок в съответната индустрия.

2072836

5. Sony са първите, които се сещат как да поставят касетките в компактна кутия, която може да си я разнасяме с нас в движение. Именно те му дават името "Walkman" и го пускат на пазара за пръв път през 1979 г, с което за пръв път в историята касетките изместват винилите като предпочитани носители на музикално съдържание. 

5. Компакт-дискове бяха са изобретени както от Sony, така и от Philips (холандска компания). Въпреки пренебрежимите разлики между идеите им, и двете компании се съгласяват на това, което имаме днес - 115-милиметров диск, който съдържа 74 минути съхранение. Разбира се, по-късно Sony ще продължи да развива DVD-та и войната срещу HD-DVD, разработвайки Blu-Ray дисковете.

6. Измислена от Икутаро Какехаши, Roland TR-808 е първата машина за програмиране на барабани. Тя излиза на пазара през 1980 г., с което революционизира музиката. Един от най-нашумелите стилове музика днес, trap музиката, е носител на един от най-отличителните звуци на тази машина - нейният басов барабан.

2072835 

7. Днес да имате камера на мобилния си телефон е нещо напълно тривиално и обичайно, но през 1999 г., това е било нечувано. Kyocera Corporation, японска компания, пуска за пръв път мобилен телефон с камера. Те го наричат "VisualPhone VP-210". Устройството може да съхранява 20 JPEG изображения.

8. Японците улесняват живота на хората със сърдечни проблеми, изобретявайки първото в света подвижно EKG. През 1937 г. Таро Такеми е измислил първата преносима електрокардиограма. Редица от същите основни принципи на машината все още се използват и днес.

9. Калкулатори са били използвани от дълго време, но не и като джобни устройства. Това се променя през 1970 г., когато Busicom създава първия джобен калкулатор с микрочипове. Неговото име е LE-120 Handy.

2072831

10. Трима японски изобретатели, Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура, стигат до изобретяването на първия диод със синя светлина. Това станало някъде през 90-те години на миналия век: изобретение, което мотивира изработката на всички LED продукти, които виждаме днес. Именно заради това свое изобретения тримата получават и Нобелова награда.

11. В Япония Асахи Касей подобрява значително технологията зад презареждащата се литиево-йонна батерия, стъпвайки върху по-рано проведени изследвания в същата област. След това с помощта на Sony той помага батерията да достигне до потребителския пазар.

12. Докато днес използваме QR кодовете, за да получим информация за компания или продукт, първоначалната идея е принадлежала на дъщерно дружество на Toyota, наречено Denso Wave, за цели, свързани с производствения процес.

2072832

13. Триизмерният печат може да изглежда като нов феномен, но технологията е била наоколо поне от 1981 г., когато Института за индустриални научни изследвания публикува идея за бърза прототипна система, използваща фотополимери. А това е и първата концепция за 3D принтер.

14. Флашките позволяват на вашите мобилни телефони и смартфони да съхраняват данни като музика, снимки и видео извън компютъра ви. Те са изобретение на Фуджо Масуока, който през 1984 г. работел за Toshiba. Целта е била да се разреши проблем със съхранението и задържането на данни, в зависимост от това дали устройството е включено или изключено.

15. Караоке машината е измислена от Дайсуке Иноуе през 1969 г., но до 1971 г. не се е радвала на особена популярност. След това обаче тя става любимо забавление за мнозина японци, а по-късно и за целия свят. Технически, изобретателят дава съвсем различно име на своето изобретение - "kara okesutura", означаващо буквално "празен оркестър". 

2072837

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ