12 от най-яките шпионски камери

13.02.2015, 14:27

Джаджи, които виждат всичко

   
 
12 от най-яките шпионски камери

Толкова сме се филмирали, че като ни кажат шпионин, веднага се сещаме за Джеймс Бонд. Е, той е комерсиалното лице на шпионската професия, но онези, които реално вършат такава дейност, май не се различават значително от образа на популярния Агент 007.

Попаднахме на доста интересна подборка, представяща някои от най-яките истински шпионски камери, използвани преди години от действащите агенти. Нека ги разгледаме.

Automatique De Bertsch

1472536

Днешните фотографи са мързеливци в сравнение с колегите си през 19 в. Тогава, за да снимаш някого тайно, е трябвало да извършиш страшни геройства. Било е необходимо да имаш портативна "тъмна стаичка", а дългото време, необходимо за заснемането на каквото и да било, е правело шпионското "щракване" почти невъзможна работа. Бихме могли да кажем, че Automatique De Bertsch е дядото на миниатюрните камери, затова и заслужава уважение.

The Ansco Memo

1472527

В началото на 20 в. нещата значително се подобряват. Камери като 35-милиметровата The Ansco Memo бързо се превръщат в стандартна екипировка за всякакви шпиони и частни детективи. Устройството е достатъчно малко и се побира в джоба.

Ticka Expo Watch Camera

1472537

Този джобен часовник всъщност не е показвал колко е часът и е два пъти по-дебел от обикновено, но между 1905 и 1914 г. не е имало по-компактно устройство. В най-успешните си времена Ticka Expo Watch Camera се е продавал за 1 долар с хващащото обещание, че всеки, който си го закупи, ще може да прави снимки без да го забележат. Което е странно, защото, за да снимаш, трябва да сложиш часовника на окото си, а това е повече от съмнително поведение.

The ABC Wristwatch Camera

1472530

Няма нищо по-малко съмнително от ръчен часовник с обектив. Тази Abc Wristwatch Camera е произведена в Германия през 1949 г. и вероятно лесно се забелязва, ако шпионинът, който я носи, не е с дълги ръкави. И все пак джаджата е полезна... освен ако наистина не искате да знаете колко е часът.

The Echo 8 Lighter Camera

1472526

Ето една скрита шпионска камера, която действително си е вършела работата много добре. Запалката Echo 8 е създавала пламък, като той е бил напълно задължителен, защото в противен случай не е можело да се снима.

Tessina 35

1472529

Това вероятно е перфектната добавка към горната запалка - Tessina 35 е достатъчно малко устройство, което да влезе в кутия с цигари. Малките дупчици, които се виждат отстрани, са позволявали да се снима.

Minox

1472535

Ето тази джаджа вече си е сериозна работа. Според специалистите в Международния шпионски музей, с тази камера е можело да се направят 50 снимки, без да се налага презареждане. Minox е достатъчно малка джаджа, за да се побере в дланта ви, а освен това прави отлични фотографии. Появява се през 1937 г., но употребата значително нараства през 60-те и 70-те години. Преди няколко години дори се появи съвременна дигитална версия.

Pigeon Camera

1472534

Днес си имаме сателити, дронове и какви ли не летящи джаджи, чиято задача е да снимат. През 40-те и 50-те години са имали гълъби. По време на двете Световни войни масово са се използвали пощенски гълъби, като върху тях са закрепвани камери.

Джаджа за гледане през стени

1472528

Не, това не е пръчка за удължител на селфита, а специален обектив, който да снима през стена. Създаден през 80-те години, този "робот" позволява на шпионите от Западна Германия да правят снимки през Берлинската стена.

Инфрачервена камера в куфарче

1472532

Е, не всички шпионски джаджи са в джобен формат. Специално тази камера е създадена, за да се събира в куфарче. Основното удобство е, че може да прави нощни снимки, при това със специална светкавица, която не може да бъде видяна от човешко око.

Камера-ключодържател

1472533

Използвана основно от шпионите през 70-те години.

Микро камери

1472531

Методът им на работа е впечатляващ - те правят снимки, които могат да бъдат видени само през микроскоп. С тях са снимани важни документи. Физическата снимка е достатъчно малка, за да бъде вградена в лист хартия, копчета и др. Този шпионски метод е широко използван по време на Втората световна война, Студената война и за предаване на информация през Берлинската стена.

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ